“No deixarem desatesa la població que ens demana un increment de salaris en un context inflacionari”

El cap de Govern, Xavier Espot, vol dur a terme un debat pausat amb els grups de la majoria i veure quines propostes dels sindicats i patronal són assumibles

Xavier Espot amb Joan Enric Vives en la recepció de Nadal.
Xavier Espot amb Joan Enric Vives en la recepció de Nadal. Albert Sanjuan

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha pronunciat sobre el trencament de les relacions entre patronat i sindicats pel que fa a l’increment salarial del 2024. Remarca que “haurem de veure fins a quin punt han acostat posicions les dues parts, així com les seves demandes i veure què és assumible i el que obeeix a l’interès general”. La pilota està a la teulada de l’executiu qui haurà de prendre una decisió i ha assegurat que “no deixarem desatesa la població”.

Espot vol tenir un debat pausat amb la resta de membres del Govern i amb els grups parlamentaris de la majoria abans de prendre una decisió. Ahir a la tarda, just abans que se celebrés la darrera reunió entre la CEA i els sindicats, encara hi havia optimisme per part d’Espot i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. Un desig que va quedar en no res després de la trobada en què s’anunciava el trencament de les negociacions i amb l’escull principal de la tretzena paga.

“Tenim clar que no deixarem desatesa la gran majoria de la població que en un context inflacionari està demanant que se li apugi el salari. Que això vagi per la via de la tretzena paga o per la revalorització del salari, ho acabarem de decidir”

El cap de l’executiu ha exposat que “ara hem de mirar fins a quin punt s’han atansat les posicions entre patronal i sindicats, què és el que demanen, el que podem assumir i el que obeeix a l’interès general”. Ha posat en relleu que “caldrà tenir en compte la viabilitat del teixit empresarial i la situació dels treballadors, sobretot aquells que perceben els salaris més baixos”.

Espot vol fer una anàlisi pausada, però cal tenir en compte que la decisió no pot allargar-se en el temps, tenint en compte que estem a finals d’any i que al gener s’haurà d’aprovar la legislació que estableixi quin haurà de ser l’increment salarial. No ha volgut parlar si és factible introduir una tretzena paga. “Tenim clar que no deixarem desatesa la gran majoria de la població que en un context inflacionari està demanant que se li apugi el salari. Que això vagi per la via de la tretzena paga o per la revalorització del salari, ho acabarem de decidir”.

Per la seva part, el grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha expressat que “és necessari que Govern intervingui en aquesta qüestió”. Tot i desconèixer l’estat de les negociacions, sí que pensa que “hi ha d’haver un augment de l’IPC en els sous de les persones que tenen una renda més baixa”. Sobre la incorporació d’una paga extra, creu que “s’ha de fer una discussió conjunta perquè diu que aquest darrer cas suposaria un increment del 8% del salari i cal garantir unes condicions de vida dignes en un moment on tot s’ha encarit, però també hem de fer que les empreses siguin viables.

Des de la bancada demòcrata, el president del grup parlamentari, Jordi Jordana, ha lamentat que no s’hagi arribat a una entesa i “ara ens toca a nosaltres prendre una decisió com més aviat millor”. Afegeix que “les negociacions s’han allargat massa dies i al final no hi ha hagut cap acord”.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending