La CASS activa l’operació ‘alta forçosa’ per poder rebaixar el nivell de despesa

Moltes persones amb patologies diverses han vist les darreres setmanes i mesos -alguns encara en ple confinament- com la parapública considerava consolidada o estabilitzada la dolença i els enviava a treballar

Façana principal de la CASS.
Façana principal de la CASS. Toni Solanelles

La indignació entre molts afiliats de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) creix a marxes forçades les darreres setmanes. Moltes persones que estaven de baixa per dolences o patologies diverses han vist com, de cop i volta, en qüestió de pocs dies, han estat donades d’alta per la parapública amb el raonament que la situació que els feia estar incapacitats temporalment ja s’ha consolidat o estabilitzat i, en conseqüència, són aptes per poder treballar.

Diferents institucions de mediació, com el Raonador del Ciutadà, estan rebent queixes procedents d’alguns d’aquests afiliats que no entenen com se’ls pot obligar a anar a treballar en la seva situació. L’Altaveu ha pogut conèixer, per exemple, l’existència de persones han malalties greus que han estat convocades a passar a una suposada revisió mèdica de la CASS i després, al cap de pocs dies, han rebut una carta tipus en què se’ls adverteix que el termini d’incapacitació laboral momentània ha finalitzat.

En concret, la missiva model en la immensa majoria de casos diu: “D’acord amb la revisió mèdica efectuada i la documentació aportada, es considera que el vostre estat de salut està consolidat i/o estabilitzat, i/o us trobeu en condicions per tornar a treballar, i d’acord amb l’article 146 de la legislació vigent, la situació de baixa mèdica no està justificada”. En conseqüència, la CASS deixa de pagar les prestacions econòmiques que abonava a l’afiliat i l’obliga, si escau, a iniciar accions legals contra la decisió. Primer davant el consell d’administració de la pròpia parapública i després, si la denegació es manté, davant els tribunals.

cass altes
Una de les cartes-model enviades fa pocs dies a un afiliat.

Algunes de les persones que s’han trobat en aquesta situació han denunciat que en contra del que sol ser habitual, en aquesta ocasió la carta no porta annexades fotocòpies dels informes mèdics que avalen la situació de l’incapacitat o incapacitada temporal donat d’alta. Metges que atenen a pacients en aquesta situació també s’han posat les mans al cap atès que hi ha casos manifestament flagrants en què l’assegurat en qüestió, a priori, no està en cap cas en situació de poder incorporar-se a la feina.

Hi ha casos de persones amb càncer, per exemple, que no controlen els esfínters i situacions similars que s’han trobat en la casuística esmentada. En algun cas, les altes ‘forçades’ ja es van començar a produir en plena pandèmia, durant el confinament, quan les activitats econòmiques majoritàriament estaven tancades i en aquell moment, per tant, no es podia treballar ni volent-ho. Algunes d’aquestes ‘altes forçades’ posen fi a baixes de llarga durada.

Segons diverses fonts, la CASS ha de reduir com sigui les despeses atès que els costos socials i econòmics que està havent de suportar i es preveu encara que hagi de suportar arran de la crisi de la Covid són molt elevats. D’aquesta manera, situacions de llarg recorregut sense una solució aparent serien resoltes mitjançant la comunicació model i obligant l’afectat a dur a terme actuacions legals. En algun cas excepcional, la intervenció d’alguna institució mediadora ha fet fer marxa enrere a la parapública. Encara que també és cert que la reversibilitat ha durat pocs dies o setmanes.

Comentaris (23)

Trending