El fons de jubilació de la CASS perdria avui més de 60 milions per la mala evolució dels mercats

La inflació amenaça molt severament la rendibilitat, que el primer trimestre d’aquest 2022 s’ha tancat amb un caiguda del 3,84%, una xifra menys negativa que la del 2020, quan va esclatar la pandèmia, però amb factors que fan ser una mica més pessimista

Jordi Cinca durant la compareixença al Consell aquesta tarda.
Jordi Cinca durant la compareixença al Consell aquesta tarda. Toni Solanelles

Si avui es realitzessin les inversions fetes amb els diners del fons de reserva de jubilació de la Caixa Andorra de la Seguretat Social (CASS), aquest fons, que gira actualment sobre 1.500 milions d’euros, en perdria 60. Això és producte de la rendibilitat del fons obtinguda a 31 de març, una xifra en negatiu del 3,84%, un percentatge millor que el primer trimestre del 2020, quan va esclatar la pandèmia, però amb uns indicadors que l’envolten que fan ser més pessimista que llavors, quan els mercats es van recuperar.

I és que la inflació desbocada amenaça molt severament la rendibilitat del fons de reserva de jubilació. D’una banda, perquè segurament serà impossible “batre” l’IPC, és a dir, que la gestió del fons i el rendiment obtingut sigui superior, que sol ser un objectiu perquè així ho estableix la llei. I, de l’altre costat, perquè el primer trimestre les xifres van ser vermelles i encara han anat a pitjor. Un comportament molt distint al que hi va haver fa dos anys.

Llavors acabava d’esclatar la pandèmia i no se sabia que passaria. Amb tot, l’exercici va acabar amb números positius. El gran canvi respecte d’aquell moment, segons que ha explicat el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell General, és que fa dos anys, la inflació a 31 de març era pràcticament del 0% i enguany estava ja al 4,9%. La inflació, per tant, condicionarà aquest 2022 que té encara altres incerteses derivades de la cua de la pandèmia i la crisi bèl·lica a Ucraïna.

“El pitjor que podríem fer seria entrar en pànic i sortir en estampida dels mercats, l’únic que faríem seria consolidar les pèrdues”, ha afirmat el president de la comissió gestora, Jordi Cinca

Cinca, no obstant això, ha fet una crida a la “calma” i a no estar “ni més ni menys nerviosos”. “El pitjor que podríem fer seria entrar en pànic i sortir en estampida dels mercats, l’únic que faríem seria consolidar les pèrdues”, ha afirmat el president de la comissió gestora. Si es realitzessin ara les inversions, el fons perdria al tomb de 60 milions d’euros. La intenció és mirar de “revertir el resultat negatiu i anar recuperant” i “hi ha arguments a favor que això pugui passar”.

Citant alguns d’aquests arguments, Cinca, que juntament amb la presidenta del consell d’administració de la CASS, Montserrat Capdevila, han comparegut davant les comissions legislatives de Sanitat i de Finances, ha exposat que “els resultats de les empreses són bons i les expectatives de consum són bones per poc que puguem controlar la inflació i es normalitzi la cadena de producció de matèries bàsiques” per a la indústria com ara la fabricació de microxips, per esmentar un producte concret.

Jordi Cinca exposant les dades.

Relacionat

El fons de jubilació de la CASS s’enfila fins als 1.586 milions el 2021 amb un rendiment del 6,6%

Els dos dirigents de la parapública han acudit al Consell per passar revista dels resultats del 2021, que van ser molt bons quant al fons de jubilació tal i com Cinca ha va exposar al seu dia en roda de premsa. El president de la comissió gestora del fons ha remarcat que cal “diversificar, diversificar i diversificar”. I a preguntes del líder de Terceravia, Josep Pintat, ha assegurat que tot i el comportament dels mercats -“porucs, pessimistes i clarament a la baixa”- el fons no variarà la seva estratègia inversora, tot admetent que “no és gens fàcil posicionar-se”.

Cinca ha intentat donar algun missatge optimista entre tanta foscor, perquè “si baixa la borsa, pugen els tipus d’interès i baixa la renda fixa, és la tempesta perfecta”. Amb tot, “després d’una davallada molt important hi ha un rebot molt important”. Ara caldrà veure, però, fins on arriba tot plegat. I fins on es cau i, després, fins on són els mercats capaços de remuntar i, d’aquesta manera, que remunti també el fons de reserva.

Etiquetes

Comentaris (27)

Trending