El fons de jubilació de la CASS s’enfila fins als 1.586 milions el 2021 amb un rendiment del 6,6%

La gestió directa de la ‘bossa’ ha permès el darrer exercirci multiplicar per 2,5 el resultat obtingut el 2020, situant-se en 122 milions gràcies al bon comportament de la renda variable

Jordi Cinca exposant les dades.
Jordi Cinca exposant les dades. Toni Solanelles

El bon comportament de la renda variable ha permès al fons de jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) multiplicar per 2,5 el 2021 el resultat obtingut l’any anterior per la gestió directa de l’esmentat fons i el muntant total de la ‘bossa’ s’enfilava a 31 de desembre fins a 1.586 milions. L’exercici passat l’FRJ va guanyar 122,13 milions d’euros front els 71,08. Aquestes xifres inclouen l’excedent aportat per la CASS en relació a la branca de jubilació. L’excedent, evidentment, va a la baixa.

La gestió estricta del fons va deixar el passat curs 97,05 euros contra els 38,74 del 2020. El president del Fons de Reserva de Jubilació de la CASS, Jordi Cinca, ha fet la presentació dels resultats aprovats aquest dimarts i que evidencien que el 2021 va ser “un any positiu, molt positiu”. Cinca ha explicat que “tots aquells actius en què estem més posicionats”, els de renda variable, els monetaris, han tingut l’exercici passat una “rendibilitat molt baixa”. En contraposició, “ha estat un molt bany en renda variable”. Amb tot, Cinca ha deixat clar que cal mirar el llarg termini i no només l’evolució del fons any a any.

En general, els números “són molt bons, però ni ens hem d’excedir en aquesta positivitat ni ens hem d’esquinçar-se les vestidures quan no van tan bé. Seria una temeritat gestionar amb la mirada posada en el curt termini”, ha afirmat Cinca

Actualment, la reserva de la CASS en matèria de jubilació suma comptablement 1.586 milions d’euros. El valor és sobre el paper, ja que els béns no s’han realitzat i no se n’aparca ni un cèntim d’euro. Més conservadorament o amb més risc, tota cartera es posa permanentment al mercat. Aquesta ‘bossa’ ha crescut 674 milions d’euros la darrera dècada. Les inversions que ha anat realitzant el fons aquests darrers deu anys han suposat un creixement de 373 milions euros.

En general, els números “són molt bons, però ni ens hem d’excedir en aquesta positivitat ni ens hem d’esquinçar-se les vestidures quan no van tan bé. Seria una temeritat gestionar amb la mirada posada en el curt termini”, ha afirmat Cinca. L’exministre de Finances ha posat l’accent durant la presentació en aspectes com la diversificació -tant geogràfica com en matèria de divisa- o el fet que cal avaluar el rendiment en període de temps amplis, perquè els mercats són fluctuants.

De fet, si la rendibilitat obtinguda durant el 2021 va ser de del 6,59% descomptant ja les despeses bancàries i les comissions de gestió, durant el primer trimestre del 2022, la cartera s’hauria devaluat més d’un 3,5%. Els preus de l’energia serien la causa d’aquesta baixada, accentuada per la guerra d’Ucraïna. Amb tot, s’espera que l’exercici acabi en positiu, tot i que Cinca ha admès que difícilment la CASS podrà complir aquest 2022 amb un dels mandats que té: aconseguir una rendibilitat superior a la inflació que es doni al país.

La façana de la CASS.

Relacionat

El dèficit sanitari de la CASS el 2021 puja 3,3 milions més i s’enfila a 41,7 milions d’euros

La immensa majoria dels exercicis s’ha assolit el repte imposat al fons. Però puntualment hi ha anys que la pretensió se’n va en orris, com tot indica que serà aquest 2022 per molt que hi ha un conjunt d’indicadors econòmics altres que haurien de ser positius. La inflació serà de rècord. I “batre-la”, usant el verb emprat per Cinca, serà molt complicat sinó impossible. Tampoc no es podrà multiplicar els resultats per la bona gestió realitzada respecte dels actius. Guanyar 2,5 vegades més que l’exercici anterior no és evident. Però també respecte de tot això el president de l’FRJ ha insistit que cal fer una anàlisi a més llarg termini.

Les previsions per aquest 2022 són positives, però la inestabilitat dels mercats amb què ha començat l’exercici per la guerra d’Ucraïna impedeix fer grans pronòstics

La rendibilitat acumulada del fons els darrers deu anys és del 37,47%, 4,6 vegades més que la inflació també acumulada la darrera dècada al Principat (8,11%). Si la comparativa es redueix al darrer lustre, la rendibilitat continua vencent la inflació, però no manté l’equidistància (17,29% per 7,58%). El fons té els seus actius col·locats en una muntanya de línies d’inversió. No hi ha cap producte en què hi hagi una gran concentració de doners. A tot estirar, un màxim del 0,4% de la cartera està invertit en algun producte concret.

Els resultats del 2021, com no pot ser d’una altra manera, reflecteixen la reducció progressiva de l’excedent de la branca de jubilació. Cada vegada les despeses s’acosten més als ingressos. El 2019 l’excedent va ser de 41 milions; el 2020, de 32,3 milions; i aquest darrer 2021, els 25,1 milions resultants de l’evolució de l’exercici el tancament del qual es va acordar també aquest dimarts. Cinca també ha destacat l’optimització dels costos financers que abona la CASS, i que són de l’ordre del 0,14%.

Comentaris (15)

Trending