Gallardo anuncia que el projecte de llei sobre els autònoms està molt avançat

Una proposició socialdemòcrata que els grups que donen suport al Govern consideren que “va tard” i és “innecessària” porta el Consell General un debat sobre els treballadors per compte propi

Un moment del debat a l'hemicicle amb Pere López defensant la seva proposició des del faristol.
Un moment del debat a l'hemicicle amb Pere López defensant la seva proposició des del faristol. Toni Solanelles

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha anunciat aquesta tarda de dijous que el Govern té molt avançat el text d’un projecte de llei que hauria de millorar i modernitzar la situació dels treballadors per compte propi, dels autònoms. Aquestes manifestacions les ha fet el número 2 governamental en el marc del debat sobre una proposició de llei socialdemòcrata que pretenia impulsar tot un seguit de mesures per alleugerir càrregues als autònoms davant l’impacte del coronavirus.

La proposició no ha tirat endavant. Els tres grups que donen suport a l’executiu han considerat que la proposta del PS “va tard” i que molts dels plantejaments que posava damunt la taula el text defensat pel líder parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ja s’han resolt amb l’aprovació de la tercera de les lleis òmnibus, ara ja en vigor. López ha admès que és cert que la proposició ha quedat “caducada”, manllevant el terme usat per la presidenta suplent demòcrata, Mònica Bonell, en alguns termes. Però ha defensat que en el moment de ser presentada era del tot vigent.

Un moment d'una sessió del Consell General, amb el nombre de consellers reduït per la Covid.

Relacionat

La segona llei òmnibus definitiva amplia els ajuts pels autònoms

De fet, el parlamentari del PS ha recordat que una de les aportacions que feia la proposició de llei avui rebutjada era solucionar el dèficit que suposava que els autònoms es poguessin o bé acollir a la suspensió de la quota de la CASS o bé a la prestació dels 1.083 euros, però no pas totes dues. López ha explicat que aquest punt concret es defensava quan el ministre de Finances, Eric Jover, va anunciar que pretenia canviar via reglament un manament contingut en una llei.

La proposició socialdemòcrata ha servit, això sí, per establir un ampli debat. “Ho fan molt bé”, ha remarcat el massanenc Carles Naudi en el sentit de remarcar la voluntat del PS de fer “publicitat” quan “allò que hauria estat de rebut hauria esta retirar la proposició”, una circumstància que també ha reclamat Bonell. En essència, els tres grups de la majoria han defensa que els canvis proposats pel PS són “innecessaris” perquè “els que vostès aportaven, ja estan funcionant”. Tant el ministre com Naudi i el president suplent liberal Marc Magallón han ressaltat que ni FEDA ni Andorra Telecom no han tallat cap subministrament durant la crisi sanitària per impagament de rebuts, de factures.

Pere López ha posat l'accent en la suposada manca d'escolta per part de l'executiu i li ha exigit "més humilitat" alhora que ha demanat "un ampli espai de debat" que també ha demanat Terceravia

Pere López ha posat l’accent en la suposada manca d'escolta per part del Govern i en el fet que els autònoms són molt importants per al teixit econòmic i empresarial del país i que no sempre es tenen prou en compte. Alhora, el líder parlamentari socialdemòcrata, que ha estat acusat per Mònica Bonell de voler mirar enrere en lloc d’anar endavant, ha reclamat “més humilitat” al Govern i els grups que li donen suport i ha demanat “un espai de debat” alhora que oferia “mà estesa” per arribar a acords.

El portaveu i president suplent de Terceravia, Joan Carles Camp, ha anunciat el suport de la seva formació a la proposició socialdemòcrata, un suport que, és clar, no ha salvat el refús de la proposta del PS. Camp ha recordat que la proposició socialdemòcrata “no solventa” la situació dels autònoms ni la problemàtica que hi va associada, “però ha servit per portar el debat” al Consell i en aquest sentit ha reclamat, com el PS, “buscar espais de diàleg, espais amplis de diàleg”. I ha recordat que és el Consell General “l’espai del poble i n’hem de parlar entre tots”.

Camp, com Magallón o Bonell, s’han mostrat d’una manera o altra expectants sobre el text que està preparant el Govern en relació amb els treballadors per compte propi. Fins i tot la representant demòcrata ha arribat a dir que és possible que algun dels plantejaments fets pel PS potser cabran en el projecte de llei que està elaborant l’executiu, però no, en canvi, en relació amb la tercera de les lleis òmnibus. Gallardo no ha avançat, almenys enmig de l’hemicicle, gaire coses sobre el projecte de llei que s’està treballant.

La façana de la seu de la CASS.

Relacionat

L’embolic amb els autònoms, la prestació i la quota de la CASS continua

El ministre d’Economia ha recordat la importància i el pes que tenen els autònoms, que han passat del 5% dels assalariats al 15% en poc temps. Jordi Gallardo ha retret al PS que es vulgui apropiar de la defensa dels treballadors per compte propi quan ha recordat que en el programa electoral liberal i, després, en el programa de Govern es va acordar que ja durant aquest 2020 s’entraria a tràmit parlamentari un text sobre els autònoms. I ha explicat que això pugui ser en breu. Una proposta per “com millorar la situació” en general i, per exemple, reformar “la relació amb la CASS”. “Un text pensat i reflexionat sobre els autònoms”.

Comentaris (1)

Trending