Espot deixa clar a sindicats i patronal que “alguna revalorització salarial hi ha d’haver”

El cap de Govern reconeix que les posicions entre les dues parts que seuen amb l’administració al CES estan “molt allunyades” però advocar per trobar “un punt mig acordat” abans no acabi aquest any

Xavier Espot durant la reunió del CES.
Xavier Espot durant la reunió del CES. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, és conscient després de la primera reunió del Consell Econòmic i Social (CES) en pro de l’anàlisi de la situació laboral que “alguna revalorització sindical hi haurà d’haver” i caldrà trobar “un punt mig” entre les dues posicions “molt allunyades” que van evidenciar aquest dimarts sindicats i patronal. Espot confia encara en què hi podrà haver un acord i que “es faran tantes reunions com calgui”. Això sí, la resolució del ‘cas’ ha d’arribar abans de final d’any.

El mandatari governamental, després de la sessió de Consell General i abans d’una nova xerrada sobre l’estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE), ha afirmat que “hem de fer un vot de confiança” i “si es vol una concertació social” caldrà fer renúncies i concessions per les dues bandes, la sindical i la patronal, per arribar a una entesa. Perquè Espot està convençut que si la revisió salarial a l’alça es fa a partir d’un “acord” entre les parts més directament implicades, la solució que s’acordi tindrà molta més força.

En cas que no hi hagi una entesa, el màxim responsable de l’executiu ha reiterat que serà el Govern el qui imposarà una xifra de revalorització. Espot ha assegurat que l’executiu, ara per ara, no té cap percentatge al cap ni menys encara sobre la taula. I tampoc no ha entrat a valorar les propostes fetes, especialment pels sindicats, que són els que van ser més clars en el moment de posar escenaris clars damunt la taula de negociació.

El CES s'ha reunit aquesta tarda a l'edifici administratiu.

Relacionat

Els sindicats plantegen pujar els sous un 20% en 4 anys davant una patronal que ho veu “inassumible”

Xavier Espot sí que ha afirmat que l’escenari que es plantegi és, d’entrada, per al 2023 i no pas a quatre anys com voldrien els sindicats -reclamen un increment del 20% en quatre exercicis a raó d’un 5% anual per a tots els treballadors siguin quin sigui el seu nivell de sou- però “si es crea un clima de confiança” suficient, que ara mateix sembla impossible, es podria plantejar una solució a mitjà o a llarg termini.

Espot ha afirmat que amb la inflació que es preveu “alguna revalorització hi haurà d’haver” però ha recordat que l’increment de costos “no només està impactant en els treballadors” ja que aspectes com l’energia o les matèries primeres i l’augment dels seus preus també afecta i molt en l’empresariat. Per tant, “hem d’intentar trobar un equilibri”.

Comentaris (5)

Trending