Els sindicats plantegen pujar els sous un 20% en 4 anys davant una patronal que ho veu “inassumible”

La CEA es mostra recelosa a la proposta feta en el marc del Consell Econòmic i Social i Govern convoca una nova reunió en quinze dies per intentar acostar posicions i no haver d’imposar cap mesura davant dues posicions, ara per ara, molt allunyades

El CES s'ha reunit aquesta tarda a l'edifici administratiu.
El CES s'ha reunit aquesta tarda a l'edifici administratiu. Toni Solanelles

No és pas cap sorpresa. De fet, era previsible. La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) ha evidenciat que, ara per ara, la negociació per intentar acordar una pujada de salaris de cara a l’any vinent i vist el context d’elevada inflació parteix amb les dues parts -patronals i sindicats- amb postures molt allunyades. Els representants dels treballadors han posat sobre la taula una proposta per recuperar “la pèrdua de poder adquisitiu”: increment del 20% en quatre anys, a raó d’un 5% anual. La idea es veu totalment “inassumible” des d’unes patronals que prefereixen esperar encara a veure com evoluciona l’IPC.

La trobada ha estat presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i ha tingut com a caps visibles dels patrons Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial (CEA) i en nom dels sindicats han actuat de portaveus Gabriel Ubach i Carla Guinot, de l’USdA i el SEP respectivament. Han estat aquests els que han presentat una proposta més clara i detallada, fins i tot vinculant-la a uns lloguers que creuen que s’haurien d’estabilitzar en percentatges d’increment per sota del que s’estableixi l’augment salarial.

La reunió va ser convocada per un Govern que, cal recordar, ha avisat en diferents ocasions que si no s’arriba a un acord entre les parts serà ell qui acabi fixant una xifra. I els sindicats han plantejat una proposta que al seu entendre ha de permetre en quatre anys “assolir la pèrdua de poder adquisitiu” que els treballadors del país han hagut de suportar els darrers temps. Així, consideren necessari un increment salarial del 20% en quatre anys a raó d’un 5% anual per a tothom -sector públic i sector privat- i qualsevol remuneració fixa.

consell econòmic i social gabriel ubach
Ubach i Cadena han estat a la mateixa taula, però amb postures molt allunyades.

A la sortida de la reunió, Gabriel Ubach i Guinot han explicat que el que s’ha intentat traslladar és la voluntat de “recuperar la capacitat econòmica que els treballadors hem perdut”. I que han demanat un increment salarial igual per a tots els treballadors, amb independència del nivell de sou que es cobri i de si s’és funcionari o no. D’aquesta manera, haurien plantejat que si s’accepta el 20% d’augment plantejat en quatre anys, per al 2023 l’increment per als treballadors públics pugui quedar lleugerament per sota de la inflació. En cas que no s’accepti l’increment global sol·licitat, òbviament, no hi ha dubte que els funcionaris exigeixen cobrar el que els pertoca per llei: que l’IPC es traslladi per complet a la nòmina.

L’increment que es planteja és sobre el salari base, no respecte dels variables. I, a més, els representants sindicals han demanat que una vegada transcorregut aquest període de quatre anys, a partir del 2027 s’estableixi una tretzena paga obligatòria per a tots els treballadors, tot recordant que el fet que els funcionaris cobrin tretze nòmines no vol dir que percebin realment tretze pagues. “Al seu dia es va dividir el salari anual fixat en tretze nòmines i així s’ha quedat”, ha remarcat Ubach, que ha exigit establir la tretzena nòmina per a tots els treballadors.

Gerard Cadena deixa clar que no comparteix, ni de bon tros, la proposta de pujar un 20% els salaris en quatre anys i adverteix que, si es fa, es posaria en risc moltes empreses i llocs de feina

Des de la Confederació Empresarial (CEA), el seu president, Gerard Cadena, no ha amagat que no comparteix, ni de bon tros, la petició feta per l’altra part. “És inassumible”, ha afirmat. De fet, també ha volgut remarcar que “no veiem aquesta diferència amb els preus que ells veuen en aquests anys”. I també ha llançat una clara alerta: “aplicar-ho comprometria molt seriosament la viabilitat de les empreses” que, recorda, també estan afrontant costos disparats en altres àmbits, com ara la mateixa inflació però també el desbocament dels tipus d’interès. “I això pot acabar suposant acomiadament”, ha avisat.

La patronal, almenys en aquesta primera reunió de tempteig, ha mirat de desvincular la política salarial amb altres variables, com ara l’habitatge. Per als sindicats “tot va lligat”. Per tant, aquí, també postures divergents. I això s’ha notat en moments que, com no han amagat alguns dels assistents, han tingut una certa tensió. Resultat? Govern ha acabat convocant una segona trobada per d’aquí a dues setmanes. En principi la voluntat és que s’hagin fet els càlculs de l’impacte que tindria el plantejament sindical.

Una espera que a la CEA, segons les paraules de Cadena, ja els va bé. Des de la patronal prefereixen, per ara, ser prudents. La postura apuntada és que “hem d’esperar encara a finals d’any per veure quin és el comportament de la inflació, que aquest any ha tingut pujades i baixades”. També s’han recordat “les incerteses que tenim els empresaris”. Des de l’entitat s’admet que, durant aquest 2022, “s’ha treballat bé”, però es remarca “el risc que hi hagi països que entrin en recessió i, per tant, no vingui tanta gent”.

És aquest el motiu que des de la patronal no es vulgui parar encara de cap percentatge de pujada salarial. També s’entén que “els sectors no són homogenis; cadascú té una tessitura diferent”. A banda, durant la reunió s’ha volgut defensar que els darrers temps “molts empresaris ja han fet un esforç” en l’àmbit dels salaris que paguen als seus treballadors. I no únicament, ha remarcat, per l’obligació legal. També per voluntat pròpia. O, ni que sigui, per aconseguir els empleats que necessiten per funcionar.

Per tant, queda clar que el primer contacte no ha estat positiu. Les postures estan molt allunyades, per no dir que són, gairebé, antagòniques. Des de la patronal, però, Cadena ha assegurat que “no ens aixecarem de la taula” però també ha advertit que “les nostres posicions són clares i estan sustentades pel dia a dia”. Així, ha afirmat que “el que volem és que les empreses tinguin viabilitat”.

Comentaris (12)

Trending