Els veïns de Bixessarri avisen amb “por” del risc de nous aiguats

Alerten que a les muntanyes per sobre el poble hi ha encara molt material que es podria veure arrossegat per una nova tempesta i temen que, si es produeix, pugui provocar conseqüències més greus

https://youtu.be/nAvAwemLFeM

Bixessarri havia estat, fins ara, un poble relativament tranquil. Aquesta calma s’ha esfumat en els darrers dies. Bona part dels veïns de la localitat laurediana miren amb preocupació cap a dalt. Al cel, per una banda; i a la muntanya, per l’altra. Tenen, no ho neguen, por. Temor a la possibilitat que una nova tempesta repeteixi les riuades viscudes al juny i el passat dimarts. Alerten, a més, que les obres trigaran massa a fer-se i que, pel mig, hi ha una època on els xàfecs amb gran intensitat, són massa habituals.

El poble ja va patir un primer episodi d’esllavissada al juny. Dimarts, la història es va repetir, afectant dues de les parts de la carretera. I, evidentment, els veïns han quedat amb por. Ho reconeixen sense embuts. Alguns, de fet, deixen clar que ho han passat malament al llarg dels dos episodis. “El dimarts vaig pensar que ens ofegàvem; va ser horrorós”, explicava una d’elles a Altaveu, tot afirmant que “en queien les llàgrimes del pànic”.

La carretera al seu pas per Bixessarri que va quedar impracticable.

Relacionat

Obert un pas alternatiu pels veïns de Bixessarri a la CG-6, de nou afectada per una esllavissada

El fet que en poques setmanes s’hagi viscut dos cops la mateixa situació, fa que els nervis estiguin a flor de pell. I no hi ajuda el fet que,  com apunten molts d’ells, la sensació és que la zona, en especial la muntanya per damunt del poble, no sembla gaire segura ara mateix. “Pujant cap a Canòlich, es veu com hi ha llocs on hi ha material que pot acabar baixant”, indica una altra veïna, que alerta que si això succeeix “podem rebre tots”.

WhatsApp Image 2021 07 21 at 23.09.09
Els veïns alerten que a la muntanya hi ha material que pot ser arrossegat per una nova riuada.

I és que aquest és un dels principals temors. Fins ara, els dos aiguats s’han saldat amb importants problemes i destrosses, però, per ara, tot danys materials. “Esperem que, si torna a passar, ningú prengui mal”, indiquen.

La inquietud no s’esvaeix ni tan sols després de la licitació aquest mateix dijous de les obres que han de permetre donar més seguretat a la zona, en especial l’ampliació considerable d’una canonada que passa per sota la carretera general 6. En primer lloc, s’alerta que també caldria fer alguna actuació a la sortida oest del poble, la més propera a Ós de Civís, que va viure també seriosos problemes dimarts. I, en segon lloc, es tem que passarà massa temps fins que les obres estiguin fetes.

El Govern va avançar que confia que es puguin encetar durant la segona quinzena d’agost. Llavors, hi ha una durada prevista d’unes dotze setmanes. Els habitants de Bixessarri recorden que, justament, finals de juliol i agost són èpoques on “acostuma a produir-se pluges intenses i tempestes”. Per tant, temen que abans que els treballs estiguin completats, es puguin repetir les escenes viscudes recentment.

Rocs i pedres a la carretera.

Relacionat

Territori accelera per fer les obres que evitin els talls a la CG-6 a Bixessarri

Imatges que han provocat restriccions de trànsit a la carretera. Aquesta ha pogut recuperar la plena normalitat aquest dijous, després d’hores de feina dels efectius del COEX. Amb ells, els veïns es mostren “molt agraïts”, ja que “s’han portat molt bé”, però “ens temem que tornaran a haver de venir aviat”.

Una obra “estrictament necessària”

Qui també ha advertit de la urgència dels treballs ha estat el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral. El mandatari comunal no ha dubtat a assenyalar que “és una actuació estrictament necessària”, tot recordant que “en qüestió d’un mes hi ha hagut dos aiguats al mateix indret”. Per això, “celebrem que finalment, després de molts anys de desbordaments, es facin les obres”.

Comentaris (11)

Trending