El repunt de la construcció després del confinament permet a Capesa “salvar els mobles” el 2020

El benefici de la companyia d’aigües escaldenca va caure un 35% respecte del 2019 per la davallada de facturació producte del tancament d’hotels

Un moment de l'assemblea.
Un moment de l'assemblea. Toni Solanelles

La repuntada experimentada pel sector de la construcció després del confinament de la primavera de l’any passat va permetre a la companyia distribuïdora d’aigua a Escaldes (Capesa) “salvar els mobles” i tancar el 2020 amb benefici tot i que molt sensiblement inferior a l’obtingut l’exercici anterior. Així ho va explicar el president del consell d’administració, Josep Pubill, a la minsa platea que va acudir a l’assemblea de l’empresa participada entre altres pel comú. Capesa va veure reduït el benefici el 2020 en un 35% respecte del 2019, situant-se en 156.000 euros.

El tancament d’hotels producte de la pandèmia va fer caure molt importantment el consum d’aigua -que es va incrementar, en canvi, en urbanitzacions i domicilis particulars arran del confinament-, tot plegat va tenir un impacte directe en els ingressos, que van passar de 998.000 euros en xifres rodones el 2019 als 959.000 facturats l’any de la crisi sanitària. Com aquell que diu, només dos hotels van estar oberts (el Panorama i el Fènix) durant l’esclat del coronavirus i Capesa encara va fer un descompte molt important a aquests dos establiments en acollir, l’un, sanitaris cubans i, l’altre, en convertir-se en un ‘segon’ Cedre.

L’ens continuarà presidit per Josep Pubill. El vicepresident serà Josep Santuré i la resta d’integrants del consell d’administració són Antoni Moreno (secretari) i Xavier Espot Miró, Antoni Manzana i Meritxell Sangrà en les vocalies

Tot i passar els guanys de 241.000 euros a 156.000, el benefici del 2020 és superior al d’exercicis anteriors, i només el del 2014 seria més alt. Per un criteri de prudència, i esperant a veure quines actuacions o inversions cal fer, la companyia escaldenca ha decidit enviar a reserves els guanys obtinguts i, per tant, amb l’acord dels socis, va descartar repartir dividends igual com ha refusar incrementar el preu de l’aigua, una possibilitat que es va posar damunt de la taula.

Amb l’assistència del cònsol menor, Joaquim Dolsa, i la consellera major comunal, Cèlia Vendrell, que representen la corporació a Capesa, els pocs accionistes que van acudir a la sala d’actes del comú d’Escaldes van donar el vistiplau a la única candidatura que es va presentar per agafar les regnes del consell d’administració. Eduard López Mirmi seguirà com a director general però deixa les funcions de conseller. L’ens continuarà presidit per Josep Pubill. El vicepresident serà Josep Santuré i la resta d’integrants del consell d’administració són Antoni Moreno (secretari) i Xavier Espot Miró, Antoni Manzana i Meritxell Sangrà en les vocalies.

En el transcurs de l’assemblea, dirigida per Pubill i López Mirmi, amb l’assistència del jurista Èric Alguacil i l’auditora Neus Cornella, també es va donar compte del valor de la companyia, que actualment és de 7.278.190 euros. Això vol dir que cada acció està valorada en 48,52 euros, la xifra més alta des de sempre. En la darrera dècada el valor de la participació s’ha incrementat gairebé de deu euros.

Comentaris

Trending