Prova pilot d’un aparcament dissuasori per “alliberar” de trànsit el centre de la capital

El pàrquing s’obrirà a partir de gener a l’avinguda Santa Coloma i tindrà abonaments a preu reduït que també donaran accés a una llançadora per connectar amb el nucli urbà d’Andorra la Vella

Els terrenys on s'ubicarà el futur aparcament.
Els terrenys on s'ubicarà el futur aparcament. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

El comú d’Andorra la Vella vol impulsar una prova pilot amb un aparcament dissuasori al límit de Santa Coloma que permeti rebaixar el trànsit al centre de la capital. S’aprofitaria un terreny que es tindrà llogat a partir del gener i s’oferirien abonaments diürns a persones que treballessin a la parròquia. Un cop deixessin els seus cotxes estacionats, tindrien l’opció d’anar cap al centre a través de vehicles llançadores. La idea de la corporació és poder engegar la iniciativa el març vinent.

En concret, es tracta de dues parcel·les, situades entre l’avinguda Santa Coloma i el riu, al costat del límit entre la població i Andorra la Vella. Una, de 4.002 metres quadrats de la qual es podrà disposar a partir de l’1 de gener. Una altra, de 3.854, que també albergarà un parc, i de la qual el comú ja pot disposar. De fet, ja es podrà emprar durant l’estada del Tour com a espai d’estacionament provisional.

Des de la minoria socialdemòcrata s’ha valorat de forma positiva la iniciativa, tot i que s’ha volgut alertar que caldrà garantir correctament el trasllat dels usuaris cap al centre de la capital

Ja de cara a l’any vinent, quan totes dues estiguin disponibles, i segons ha explicat la cònsol major, Conxita Marsol, “farem una prova pilot” que consistirà en el fet que “sigui un espai on s’aparquin vehicles en règim d’abonament diürn de gent que pugui acreditar que treballa a la parròquia”. Es buscaria un cost “atractiu” i posteriorment, es busca la fórmula per habilitar llançadores per poder arribar al centre de la capital. En total, es podria disposar de fins a 300 places de pàrquing.

Segons ha explicat la mandatària, això ajudaria “a alliberar part de la mobilitat que hi ha al centre de la vila”. Paral·lelament, a la nit es crearia un abonament pels veïns de la zona. “La idea és que amb la col·laboració de tots s’agafin aquests abonaments i els puguem facilitar l’arribada al centre”, ha indicat, tot admetent que és una prova i que caldrà veure com funciona tot plegat.

“Anirem analitzant les necessitats. Si passats sis o set mesos no arrenca, sempre podem anar al pàrquing convencional”, ha avançat Marsol. Tot i això, s’ha volgut mostrar optimista: “Si fem uns preus atractius, seria una bona primera solució, encara que no definitiva, per la situació de la circulació a Andorra la Vella”. Sobre com es faria l’enllaç cap al centre, “una possibilitat és el bus comunal; s’ha parlat i acabarem de prendre decisions”.

Des de la minoria del Partit Socialdemòcrata, s’ha valorat de forma positiva la iniciativa. Així, Dolors Carmona ha posat en relleu que “veiem reflectides les propostes que havíem fet en reunions de comissió”. Tot i això, ha advertit que cal garantir un bon enllaç amb la zona cèntrica de la capital. “No només és qüestió de trobar terrenys i condicionar-los sinó altres mesures que proposem com un transport públic a baix cost i una freqüència que faciliti que es pugui fer ús”, ha indicat.

Pels dos terrenys, el comú pagarà un lloguer mensual proper als 18.500 euros. A banda de l’aparcament, a la zona més propera al Valira, es construirà, durant la tardor, un parc. Tindrà una zona verda a la zona propera al passeig del riu i un espai de jocs infantils.

El terreny on s'ubicarà l'aparcament.

Relacionat

Andorra la Vella ja disposa de la parcel·la i pot licitar les obres de l'aparcament dissuasori

Comentaris (5)

Trending