Propietaris de solars d’Ordino preparen una demanda col·lectiva contra els canvis al pla urbanístic

Ja s’ha contractat assessorament jurídic per avaluar els arguments que es podrà al·legar, en principi lligats al reconeixement constitucional a la propietat privada

Presentació del treball urbanístic aprovat de forma provisional.
Presentació del treball urbanístic aprovat de forma provisional. Toni Solanelles

Un ampli grup de propietaris de terrenys d’Ordino està preparant, amb assessorament jurídic ja contractat, una demanda col·lectiva -en puresa, d’entrada, serà una al·legació grupal- contra la modificació especial del pla d’urbanisme (POUP) provisionalment aprovada pel comú, amb Josep Àngel Mortés i Eva Choy al capdavant i amb els futurs cònsols, Mar Coma i Eduard Betriu entre la majoria, facturada, que ha avalat els canvis.

Els propietaris que impulsen l’acció legal, que de ser desestimada en seu comunal molt probablement acabarà convertint-se en una actuació davant la jurisdicció administrativa, consideren que s’està violentant, amb les modificacions acordades, el dret a la propietat privada que reconeix la Constitució. Els canvis impulsats afecten “petits propietaris, mitjans i grans” i estan generant “una inquietud molt forta”. El neguit “envolta la totalitat de la parròquia, no és un problema de Segudet o d’Arans”, és una situació global. Així ho ha indicat l’excònsol i actual president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes, Josep Duró.

“No és que hi hagi una mica d’inquietud, el que hi ha és una inquietud molt forta”, ha indicat Duró, que ha afirmat que “ara no era el moment de promoure un decret d’aquestes característiques”

Duró ha admès que “coordina” l’acció però, en cap cas, lidera res. “Tots els propietaris són líders” de la protesta que s’està articulant en forma d’una al·legació col·lectiva. El període d’al·legacions, de 60 dies hàbils, s’allarga fins al mes de març. Els propers dies el moviment opositor als canvis impulsats per Mortés i Choy agafaran més força si escau. “No és que hi hagi una mica dinquietud, el que hi ha és una inquietud molt forta”, ha indicat Duró, que ha afirmat que “ara no era el moment de promoure un decret d’aquestes característiques”.

El propietari i expolític assegura que “no estem davant un problema polític, és un problema de seguretat jurídica” i insisteix que la situació “no s’ha de polititzar” i que la qüestió estaria damunt la taula fos qui fos que hagués aconseguit el triomf electoral. Lamenta que abans de l’aprovació inicial de la modificació s’hauria d’haver dialogat amb els propietaris perquè a posteriori “de les al·legacions no se n’accepta gairebé cap”. I “està molt bé la biosfera” però considera que també s’han de mirar altres coses.

Josep Duró explica que “no és que es descatologui un terreny o es tregui el contingut d’una propietat”. És que aquesta propietat, aquest terreny, “pot estar vinculat a una hipoteca que passa de tenir un valor de 10 a un valor de 0”. “Quan es prenen aquest tipus de decisions s’ha de mirar també el costat humà.” I al final fa la seva recepta: “Paciència, prudència i fer les coses el millor possible. I que tothom hi guanyi: el país, la parròquia i el benestar de la gent.”

Comentaris (18)

Trending