Propietaris del Pas de la Casa estan decidits a portar el cens emfitèutic a la Batllia

El comú ha descartat exonerar o reduir la pensió de l’emfiteusi dels anys 2020 i 2021 al·legant que els negocis de la localitat fronterera, tot i la pandèmia, han pogut anar treballant

Una imatge d'aquest matí del Pas de la Casa.
Una imatge d'aquest matí del Pas de la Casa. GRANDVALIRA

Un centenar llarg de propietaris d’immobles constituïts en una plataforma d’emfiteutes estan disposats -ho han d’acabar de consensuar probablement aquesta setmana- a portar a la Batllia les obligacions contractuals i de qualsevol altra naturalesa que el cens emfitèutic els imposa. Entenen que no hi ha cap marc legal que ho reguli. Tot plegat s’emmarca en la demanda d’aquests propietaris al comú per tal que la corporació parroquial exonerés o rebaixes la pensió d’emfiteusi dels exercicis 2020 i 2021, que acaben d’abonar.

Quatre representants de la plataforma, que assegura que representa el 60% dels immobles del Pas, es van reunir fa unes setmanes amb els dos cònsols d’Encamp, Laura Mas i Jean-Michel Rascàgneres, per exposar-los la necessitat de buscar un reequilibri econòmic arran de la crisi sanitària i l’impacte en l’economia que està tenint. La petició ja s’havia fet per escrit, amb unes 120 signatures. Es demanava que s’exonerés o es suprimís la pensió emfitèutica del 2020 i el 2021. Aquesta pensió suposa un desemborsament de 5,50 euros per metre quadrat d’immoble.

Alguns dels propietaris signataris de la demanda exploten ells directament els immobles -botigues, hotels, restaurants, allotjaments turístics…- però d’altres tenen arrendataris als quals, seguint les normatives excepcionals arran de la crisi del coronavirus, han hagut de fer reduccions de les quotes de lloguer. En canvi, en tractar-se el cens emfitèutic d’una figura que es regula a través d’un contracte privat, no hi ha cap pagament relacionat amb l’emfiteusi que hagi sofert alguna rebaixa, que és el que pretenien els propietaris.

Els cònsols encampadans haurien negat que hi hagi cap desequilibri i, més encara, haurien exposat que al Pas de la Casa s’ha pogut mantenir una notable activitat econòmica. Això explicaria, segons les fonts, que el comú s’hagi oposat a fer alguna exoneració o reducció i, encara més, a qualsevol renegociació contractual

Ara tampoc serà el cas. Segons fonts dels propietaris, els cònsols encampadans haurien negat que hi hagi cap desequilibri i, més encara, haurien exposat que al Pas de la Casa s’ha pogut mantenir una notable activitat econòmica. Això explicaria, segons les fonts, que el comú s’hagi oposat a fer alguna exoneració o reducció i, encara més, a qualsevol renegociació contractual. En equiparar la pensió a una obligació tributària, l’únic que permet el comú seria un fraccionament de l’abonament de la pensió. Però amb un recàrrec del 20%.

Davant d’aquest escenari, i considerant que l’emfiteusi no està regulat degudament, els propietaris estan acabant de consensuar la interposició d’una acció judicial que, fent servir el dret comparat amb Espanya, per exemple, reclami que la pensió es pugui reduir o fins i tot exonerar per causes sobrevingudes, com és el cas de la pandèmia. Alhora, s’aniria més al fons de la qüestió i es posaria en entredit tota la figura del cens emfitèutic, per tal que els tribunals andorrans estableixin jurisprudència sobre la matèria.

Els propietaris asseguren que són conscients dels moments difícils actuals. I reconeixen que el comú té una difícil missió de suport a la ciutadania a través de l’establiment de polítiques socials. Però lamenten que els cònsols hagin fet cas omís a les peticions de la plataforma quan entre els seus integrants hi ha titulars de restaurants i hotels que davant la crisi, les restriccions de mobilitat i el fet que l’estació d’esquí hagi estat tancada fa que tinguin els negocis clausurats des de fa mesos.

Comentaris (4)

Trending