La primera fase d’obres a l’església de Santa Coloma se centrarà en el campanar

També s’hi actuarà al porxo, a la nau i l’absis, i els treballs hauran d’estar enllestits en un termini màxim de vuit setmanes

Campanar de l'església de Santa Coloma.
Campanar de l'església de Santa Coloma. Altaveu

Fa uns dies Govern va obrir la convocatòria d’un concurs per licitar la primera fase de les obres de rehabilitació de l’església de Santa Coloma. Les actuacions se centraran, principalment, en el campanar, on es faran les reparacions més importants. També s’actuarà al porxo, a la nau i l’absis, però amb una incidència inferior. Segons s’indica al plec de bases, els treballs hauran d’estar enllestits en un termini màxim de vuit setmanes.

A la proposta d’intervenció preparada per Govern, es detallen les obres que es faran en aquests punts estratègics de l’emblemàtica església. Aquesta primera fase s’utilitzarà per fer reparacions que estaven pendents al campanar-torre, el porxo i la nau-absis. Tot i que al 2018, degut a la implantació del mapatge de vídeo, ja es van fer alguns treballs de restauració, s’indica que “per falta de disposició pressupostària, no pogué totalment dur-se a terme la visió integrals dels espais que inicialment pretenia renovar la imatge del temple”. Més endavant, en una segona fase, es pretén també emprendre el recinte exterior, però està totalment per determinar.

En primer lloc, el punt on es faran les reparacions més importants és el campanar-torre. Segons s’indica a la proposta d’intervenció, es reconstruiran les escales i el darrer altell de fusta “que es troben en mal estat per falta de manteniment”. Aprofitant aquesta actuació, Govern indica que s’inspeccionarà l’estat dels entramats, “tant de suport de les campanes com de la coberta, per desherbar i reparar junts mancants o defectuosos”. Per poder fer totes actuacions, es muntarà una bastimentada lleugera d’alumini.

Al porxo, es planteja fer un tractament protector insecticida-fungicida, “per allargar la seva vida útil”. A més, també s’indica que es desmuntarà la totalitat del cobriment, per impermeabilitzar-lo. D’aquesta manera, es busca resoldre les filtracions d’aigua que es donen, de manera local, “als punts d’encontre singulars com són els minvells”.

Per últim, s’actuarà també a la nau i absis, on es farà un repàs de les cobertes, per substituir peces que puguin estar en mal estat “i rejuntant amb morter de calç tots els remats de cavallet de pedra i minvells”. En aquest cas, també caldrà fer alguna reparació per poder solucionar certs problemes de filtració d’aigua que es generen, segons s’indica al document “de fa temps i de manera periòdica”.

Església de Santa Coloma.

Relacionat

Aprovat el concurs per als treballs de rehabilitació de l’església de Santa Coloma

Aquesta seria la primera fase dels treballs, i que servirien per poder rejovenir una mica el temple, donant-li un reforç en els punts on més ho necessita, com pugui ser la torre, o per solucionar problemes que es donen de fa temps i que, anteriorment, no s’havien actuat, com les filtracions d’aigua en diferents punts de l’estructura.

L’actuació a l’església es rematarà en una futura segona fase, que se centrarà en dotar-la d’un enllumenat en els espais exteriors, “amb la finalitat de què el monument i l’entorn immediat reprenguin vida i guanyin en magnitud”. En aquest cas, s’ha optat pel plantejament del reconegut dissenyador d’il·luminació i escenografia, Toni Rueda, autor del condicionament lumínic d’espais emblemàtics a Espanya, com el Museu Reina Sofia.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending