Ordino impulsa a corre-cuita una residència geriàtrica privada en terrenys públics

El comú està tancant entre llums i ombres i fins i tot discrepàncies entre la pròpia majoria un plec de bases orientat cap al grup madrileny Avintia perquè pugui construir el centre entre l’Escola andorrana de secundària i el CTEO

Terrenys de la unitat d'actuació on s'inclouria la residència geriàtrica.
Terrenys de la unitat d'actuació on s'inclouria la residència geriàtrica. E. P.

El comú d’Ordino està tancant a corre-cuita i en ple mes d’agost el plec de bases per a la concessió d’un terreny públic a la zona que queda entre l’Escola andorrana de segona ensenyança i el centre de tecnificació esportiva (CTEO), a l’inici de la carretera del coll ordinenc, en què s’hi hauria de construir una residència geriàtrica privada. És el mateix equipament que el cònsol Josep Àngel Mortés projectava fer a l’antic Hotel Casamanya i que l’oposició del quart va avortar.

La presses que està evidenciant la corporació -Mortés voldria que abans no s’acabi el mes s’aprovi el concurs però la majoria dels seus propis consellers l’haurien frenat- estan aixecant moltes suspicàcies. S’intueixen contradiccions i llums i ombres. Fins al punt que malgrat que no han transcendit públicament, dins mateix de la majoria demòcrata hi ha tensions. No tots els consellers veuen clara l’operació. I haurien exigit al cònsol que freni la iniciativa que pretenia que passés dilluns que ve per sessió de consell de comú. “Tot està molt verd”, han indicat les fonts.

Mortés hauria collat perquè les condicions del concurs per a la concessió de la parcel·la s’aprovés dilluns vinent, però bona part dels seus propis consellers l’haurien frenat

Entre els molts dubtes que genera la iniciativa hi ha el fet que el plec de bases estaria fins i tot orientat cap a un inversor concret, el Grupo Avintia madrileny, que és promotor immobiliari alhora que gestor de centres residencials. Aquest fet encara genera més desconcert. Responsables del grup ja haurien visitat els terrenys, haurien donat el seu acord i, fins i tot, haurien elaborat almenys una mena d’avanprojecte. El centre residencial estaria format per cinc unitats immobiliàries diferents. Arquitectònicament s’acolliria a la modalitat d’edifici singular per poder així salvar les limitacions que el propi comú ha establert des del punt de vista urbanístic amb la modificació de les normatives subsidiàries.

L’articulat del plec de bases s’estava acabant de definir aquest dilluns entre els dubtes d’alguns dels consellers de la majoria. Hi ha diversos aspectes que no s’acaben de veure clars més enllà del suposat interès evident que hi ha de promoure la residència i de fer-ho cap a un determinat grup empresarial. En primer lloc, el fet que es construeixi en sòl públic un equipament privat (perquè tota la gestió i eventual benefici aniria a la caixa dels promotors).

PULMÓ VERD?

L’espai forma part d’una zona que quan s’urbanitzi tota ella tindrà diverses construccions -el departament d’Esports també projecte construir instal·lacions en aquell indret més enllà del CTEO- inicialment es plantejava com una mena de baló d’oxigen, de pulmó verd. El comú va rebre el terreny en tan què cessió obligatòria anticipada del 15% pel desenvolupament de la unitat d’actuació. Aquest espai havia de permetre esponjar la resta de la unitat d’actuació i, alhora, que es convertís en un indret d’ús i benefici comunitari. Malgrat que una residència pot ser necessària i molt lloable, no es compleix amb el plantejament inicial.

El subsòl de la parcel·la quedaria per a la corporació, que hi construiria un aparcament soterrani, que alhora serviria, pagant el comú, de fonaments del geriàtric

Alhora, i l’Altaveu no ha pogut corroborar els detalls concrets del plec de bases que s’està definint, la concessió del terreny seria per diverses dècades. Probablement noranta anys. I el lloguer que la concessionària abonaria al comú seria irrisori. Uns 2.000 euros al mes. Aquests aspectes, però, són dels que calia perfilar i que generaven un fort debat intern. Això sí, la concessionària ‘permetria’ que el subsòl del terreny continués en mans comunals.

En efecte, la corporació ordinenca projecta un parell o tres de plantes soterrànies d’aparcament. Això sí, el cost de les obres d’aquest equipament -que alhora serviria de fonaments de la residència- aniria a càrrec del comú. Hores d’ara, la despesa que s’hauria d’afrontar per la construcció de l’aparcament soterrani seria d’entre cinc i sis milions d’euros.

PLACES CONCERTADES?

El benefici social que obtindria la parròquia d’Ordino i el país en general, segons les fonts consultades, seria el fet que una part de les places de la residència serien concertades. Però ara per ara no sembla que s’hagi concretat res de res. La intenció hi és. Però no hi hauria res més. Representants del grup promotor i del comú ordinenc haurien mantingut contactes amb Afers Socials per exposar les generalitats del projecte. I mostrar la voluntat de concertar una part de places.

No obstant, no se sap de quines xifres s’està parlant. Ni quantes places s’oferirien per a la concertació ni quin és el preu que pretén cobrar la concessionària per les places ordinàries. I és que s’especula que es tractarà d’un centre assistencial d’alt nivell almenys quant a les tarifes. En aquest sentit, algunes de les fonts han comparat el centre residencial que es vol impulsar a Salita. “Si s’ha de fer un geriàtric en un terreny públic que la majoria de padrins de la parròquia que el poguessin necessitar no se’l pogués pagar potser que no cal fer-lo o, en tot cas, que no sigui en un terreny comunal”, han indicat algunes de les fonts consultades.

Comentaris (23)

Trending