Els opositors al telefèric del Carroi demanen una consulta nacional sobre el projecte

Les diferents entitats que es mostren contràries al projecte celebren que algunes demandes s’hagin inclòs al plec de bases però deixen clar que continuen estan en contra d’un giny que “no hi cap aquí i que va contra la natura”

El giny aniria fins al capdamunt del pic de Carroi.
El giny aniria fins al capdamunt del pic de Carroi.

El fet que el plec de bases definitiu per a impulsar el telefèric al pic del Carroi inclogui diversos dels suggeriments presentats per la plataforma d’entitats, entre elles Ad Hoc o Apapma, que es mostren reticents amb el projecte no canvia, ni de bon tros, la seva opinió. Segueixen oposant-se de forma frontal a una iniciativa que consideren fora de lloc. Per això, tenen clar que mantindran la seva postura, a l’espera de poder consultar en persona el document final i posen sobre la taula que, abans d’impulsar-lo, caldria “una consulta a nivell nacional”.

Així ho ha explicat a Altaveu Claude Benet, un dels representants d’Ad Hoc. “L’únic que celebrem és que se’ns convidi a reunions” ha indicat, per després deixar clar que continuen sense compartir la idea d’enllaçar la capital amb el pic del Carroi. “És un projecte que no hi cap aquí i que va contra la natura”, afirma.

Després de l’aprovació del plec de bases, les cònsols majors d’Andorra la Vella i de la Massana, Conxita Marsol i Olga Molné, van explicar que, fruit de les reunions mantingudes amb les diferents entitats, al document s’havien incorporat diverses propostes. Per exemple, la de limitar les excursions que es puguin fer a dalt de tot del Carroi a aquelles que siguin dirigides per guies de muntanya professionals o obligar que, si un cop finalitzada la concessió, es decideix no continuar operant el giny, l’empresa guanyadora s’ha de comprometre a desmuntar les pilotes. Mesures que, però, no canvien la valoració global que es fa del futur telefèric.

El pic del Carroi.

Relacionat

Els visitants que pugin en telefèric al Carroi només podran fer excursions amb guies de muntanya

“Estem esperant el plec de bases, però no veiem que sigui un projecte que aporti res a Andorra”, assegura Benet, que entén que el Principat “ha de preservar la muntanya, la cultura, l’esqui i la natura” i, per tant, considera que la direcció a seguir ha de ser una altra: “Prou de fer cablejats pel medi ambient”.  

El telefèric, a l’entendre de les diferents entitats que s’han unit per lluitar contra ell, “no té cap interès cultural ni turístic”. A més, alerta Benet, posa en perill un espai important pel que fa a la fauna: el vedat d’Enclar. “Si fa uns anys es va crear i es van abocar diners per salvaguardar-la, ara no s’entén que es faci el giny”, comenta.

Des d’Ad Hoc, a més, s’avisa del risc que pot comportar per al barri que el punt de sortida sigui l’antic aparcament dels Pouets, ara sense cap ús. “Ens preocupa l’afectació que tindran les obres per als veïns”, comenta. Així mateix, Benet considera que la consulta anunciada a la Massana hauria de ser més general. I no només per a Andorra la Vella. “Aquest projecte és interparroquial. La consulta hauria de ser gairebé nacional per saber si la gent vol aquest tipus d’estructura”, afirma.

Telefèric a banda, Benet no amaga que per a Ad Hoc la preocupació va molt més enllà. També es lamenten altres iniciatives que, al seu entendre, poden posar en greu perill la natura andorrana. “No es respectarà. Ens posem a la boca que volem ser reserva de la biosfera i, després, fem tot el contrari amb el giny al Carroi, els ponts tibetans de Canillo o l’aeroport a Grau Roig”, lamenta.

Comentaris (22)

Trending