La nova llei dels urbans, enllestida per enviar al Consell sense “elements coercitius”

El text recull tasques que, fins ara, els agents de circulació feien de facto tot i no tenir-les assignades però en cap cas contempla que hagin d’assumir la seguretat ciutadana reservada a la policia

Un agent de circulació retira tanques al costat del Castell d'Encamp.
Un agent de circulació retira tanques al costat del Castell d'Encamp.

Els comuns han fet el darrer pas previ a enviar al Consell General la nova llei del cos d’agents de circulació. El text ha estat validat pels cònsols i, ara, es tramitarà al parlament via proposició, signada per totes set corporacions. Es tracta d’una normativa que posa negre sobre blanc les funcions que han anat assumint els darrers anys els urbans, més enllà del control del trànsit, però sense anar més enllà del que els pertoca. Per això, no se’ls dotarà d’elements coercitius, ni tan sols porres, perquè “la seguretat ciutadana no és la seva funció”.

La proposició legislativa estava tancada des de fa uns dies, però faltava el darrer vistiplau: ser aprovada pels set cònsols. Tràmit, doncs, acomplert ara sí. El text suposa una modernització que aprofita per incorporar el que ja era una realitat: les tasques que els membres del cos, fos a la parròquia que fos, havien anat assumint els darrers temps, com per exemple durant la pandèmia.

Agents comunals durant la celebració de la seva diada.

Relacionat

La nova llei proposa que els agents comunals portin càmeres i puguin anar sense uniforme

“Hi ha una ampliació de tasques, en col·laboració amb altres serveis”, ha explicat la cònsol major d’Encamp, Laura Mas. D’aquesta forma, es respon al fet que “l’agent ha anat evolucionant en el temps” Així, el text recull “coses que fins ara ja s’han fet, com ara les funcions que toquen en situacions de prevenció”.

El que també ha remarcat la cònsol encampadana és que aquestes funcions, però, no requeriran l’ús de cap “element coercitiu ni de retenció”. Per això, el text no els contempla. “No és funció dels agents la seguretat ciutadana; és del cos de policia”, ha recordat Mas.

En les pròximes setmanes, la proposició de llei serà enviada al Consell General. Un primer tràmit a superar serà la seva presa en consideració per part de la cambra, prèvia publicació del criteri de Govern. Un cop hagi superat aquest escull, la tramitació ja seguirà la fórmula habitual, amb possibilitat d’esmenes per part dels grups i el seu posterior estudi a la comissió legislativa corresponent.

Comentaris (5)

Trending