La nova llei proposa que els agents comunals portin càmeres i puguin anar sense uniforme

El text, que substituirà el de l'any 2005, serà presentat a la reunió de cònsols i als grups del Consell General

Comentaris

Agents comunals durant la celebració de la seva diada.
Agents comunals durant la celebració de la seva diada. ALTAVEU

Els comuns i Govern per mitjà de la Comissió Interparroquial de Circulació, ja han enllestit el projecte de llei dels agents comunals. Els treballs han estat liderats per la cònsol major d'Encamp, Laura Mas i per la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa. El text substituirà el que es va aprovar l'any 2005 i el projecte s'ha de presentar en reunió de cònsols i i als grups del Consell General.

El projecte de llei dels agents comunals veurà la llum ben aviat, tret que sorgeixi algun inconvenient que no seria estrany si es té en compte que fa més de deu anys que s'hi treballa i que l'han tocat i retocat diversos equips comunals. A cada edició de la diada dels agents comunals s'anunciava que aviat seria una realitat. Ara sembla que serà la definitiva, tot i que sembla difícil que es pugui aprovar durant aquesta legislatura tenint en compte els projectes que hi pendents i la possibilitat que els comicis es duguin a terme el mesos de desembre o gener.

Un dels eixos del projecte, pendent de la revisió final, és la de la mobilitat dels agents entre les parròquies, així com el fet de dotar-los de més mitjans. El text va una mica més enllà en el concepte d'agent comunal ja que les competències no és limiten només a la circulació. Seran, per exemple, els encarregats de vetllar per a que els ciutadans compleixin amb la normativa de tinença de gossos. Podran anar sense uniforme.

Els comuns han declinat donar eines de naturalesa repressora els agents de circulació a causa de l'augment de conductes agressives i violentes, havia portat els agents a demanar mecanismes de defensa. Argumenten que les manilles i altres estris són competència de la policia. El projecte de llei proposa que portin càmeres per enregistrar en moments determinats. Els comuns ja ho van demanar l'any 2019, durant la celebració de la diada dels agents de circulació, però posteriorment el ministeri de Justícia i Interior es va mostrar contrari a la proposta. 

L’increment d’incidents en els quals s’han vist immersos arran de la situació provocada per la pandèmia, l’agressivitat que en alguns casos els agents han hagut de suportar, especialment a Escaldes-Engordany, però també en altres parròquies, hauria portat a sol·licitar la incorporació d’elements de defensa per part de la comissió interparroquial que aplega els comuns i Govern.

El text ja ha estat revisat a nivell jurídic i alguns dels seus apartats s'adapten a la Llei de la Funció Pública. L'objectiu és que no s'hagi d'esmenar massa el projecte i que es pugui aprovar amb relativa rapidesa.

Etiquetes

Dos agents comunals precinten un banc a Andorra la Vella  durant la pandèmia.

Relacionat

Els agents comunals podran anar de paisà per controlar la tinença d’animals o abocaments il·legals

Comentaris (25)

Trending