Mor el conegut fallaire i escudellaire d’Andorra la Vella Josep Anton Marquilló

El 'Quillo' era vicepresident de l'associació fallaire i també va ser president de la Confraria d'Escudellaires de la capital

Josep Anton Marquilló en una jornada escudellaire.
Josep Anton Marquilló en una jornada escudellaire. COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

El vicepresident de l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella i antic president de la Confraria d'Escudellaires de la capital, Josep Anton Marquilló, ha mort aquest divendres. Havia estat també president de la Confraria d'Escudellaires de la capital. Marquilló estava plenament involucrat en dues de les tradicions més característiques de la parròquia. Fa un parell de setmanes va patir un infart i estava ingressat a l'UCI. Tenia 59 anys i treballava de cuiner al Lycée Comte de Foix.

El funeral serà aquest diumenge a les quatre de la tarda a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella. La sala de vetlles d'Andorra la Vella estarà oberta aquest dissabte de 16 a 20 h, i demà diumenge de 10 a 13 h. El seu traspàs ha provocat una gran commoció a Andorra la Vella, i especialment al barri del Puial. Fallaire major, Marquilló va ser un dels impulsors, juntament amb Fidel Solsona, Xavi Burgos i Joan Garreta en la recuperació d'aquesta tradició que es va consolidar amb l'Associació de Fallaires de la capital. L'objectiu de l'entitat és ensenyar, divulgar i preservar la tradició de les falles de Sant Joan d’Andorra la Vella com a patrimoni cultural inclosa a la secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra, com a bé immaterial, tant dins del Principat d’Andorra com a l’exterior.

Marquilló fent rodar una falla.
Marquilló fent rodar una falla.

Per Marquilló el procés per confeccionar una falla passa per: “primer es talla un tros de malla metàl·lica, d’uns 90 centímetres, i després s’hi posen 16 trossos de paper foradats pel mig per fer-hi passar la cadena que servirà per fer rodar la falla. Després s’apreten els papers i amb la malla es fa un paquet que es lliga amb un mosquetó. Aquí cadascú es fa la seva”. La recuperació de les falles arrenca el 1996, quan els joves del barri del Puial, que ja cremaven falles es van rebel·lar contra la prohibició decretada aquell any pel comú, i van organitzar una cremada clandestina, des de la placeta del Puial fins al Prat de la Call, i tornar a pujar.

Comentaris (7)

Trending