Més d’un any d’exoneracions de taxes comunals als locals d’oci nocturn d’Andorra la Vella

Pubs, discoteques i sales de ball se’ls aplicaran bonificacions i no hauran de pagar les quanties corresponents al període del 2021 i de 2022 anterior a la seva reobertura aquest mes de febrer

Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella.
Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El consell de comú d’Andorra la Vella ha tractat aquest dijous la modificació de l’ordinació tributària, així com dels preus públics, per tal d’analitzar les conseqüències i adaptar els canvis corresponents arran la nova Llei de finances comunals. Dintre de les modificacions s’ha contemplat un any i 40 dies d’exoneració de les taxes comunals per als locals d’oci nocturn. És a dir, no hauran de pagar les quanties pubs, discoteques i sales de balls corresponents a l’any 2021 i fins a la seva obertura el passat 11 de febrer.

La nova Llei de finances comunals es va publicar el passat 3 de gener, i el comú de la capital s’ha vist obligat a modificar l’Ordinació tributària i els preus públics. Segons ha explicat el cònsol menor, David Astrié, es va fer una comissió de finances per tal de veure quines eren les principals conseqüències d’aquesta nova aplicació, i ha assenyalat que “alguns preus públics passen a ser taxes”. Entre ells, el lloguer d’espais publicitaris, aparcaments i zona verda i el matrimoni civil. Dintre d’aquestes modificacions també s’ha contemplat l’exoneració als locals d’oci nocturn del pagament de taxes dels darrers mesos.

Concretament, els pubs, sales de ball i discoteques que estiguin ubicats a la capital rebran una bonificació. No hauran de pagar les taxes comunals corresponents a un any i quaranta dies, que és tot l’any 2021 i fins a la seva obertura el passat 11 de febrer. Segons ha explicat Astrié, aquest sector ha estat un dels més perjudicats i s’ha vist obligat a tancar durant gran part d’aquest temps, obrint únicament unes setmanes durant el mes d’octubre. Per aquest motiu s’ha decidit que no s’hagin de fer càrrec d’aquestes quanties.

D’altra banda, el consell de comú també ha tractat la reconducció d’11’3 milions d’euros de romanents de l’exercici anterior al pressupost del 2022. Tres d’aquests milions es corresponen a les obres dels Serradells, i la resta són d’altres projectes que no s’han pogut finalitzar i que encara continuen en marxa. Astrié ha volgut remarcar, enfront d’alguns dubtes per part de la minoria que “tot és provisional i aquests reconduïts estan avalats”, exposant que, en contrapartida, es té una quantia important de tresoreria. Malgrat tot, la consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona, ha assegurat que “no ens ho esperàvem i ens ha sobtat una mica la quantia”.

“Ha de ser el mínim el que passa d’un any a l’altre, perquè sinó emmascara i no s’acaba de veure el que s’executa cada any”

Posteriorment, a la compareixença, Carmona ha insistit que “és un percentatge molt elevat i afecta perquè són obres i projectes d’inversió que s’haurien d’haver planificat”. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que a la corporació li ha mancat previsió a l’hora de tancar adjudicacions i que s’hauria d’haver tingut en compte el temps d’execució. “Ha de ser el mínim el que passa d’un any a l’altre, perquè sinó emmascara i no s’acaba de veure el que s’executa cada any”, i ha puntualitzat que “la reconducció ha de ser l’excepció i no la norma”.

Preocupació per l’estadi Joan Samarra i l’Andorra Mountain Music

Al llarg de la sessió de consell de comú també ha sorgit els darrers dies a causa de la preparació de l’Andorra Mountain Music a l’estadi Joan Samarra, i les repercussions que això ha tingut en els seus usuaris. Qui ha demanat ha estat el conseller de la minoria, Sergi González, que ha reclamat a la majoria diverses explicacions, com la quantia que s’aportarà, les pistes d’atletisme i la previsió de l’estat en què quedarà l’estadi posterior al festival.

En primer lloc, i pel que fa a la quantia que facilitarà el comú per al festival, la cònsol major, Conxita Marsol, ha assegurat que continuarà sent de 200.000 euros tot i els canvis que hi ha hagut al cartell. Això sí, ha afirmat que si, finalment, a Andorra Turisme li costa menys tota l’organització, aquest mateix percentatge es descomptarà de l’aportació que es faci. En aquest sentit, González ha demanat que es faci una anàlisi de la repercussió i el retorn que té la celebració del festival a la parròquia, “és una prova, és el primer any que es fa i s’ha de tenir tot en consideració”.

Pel que fa a les afectacions que ha tingut el muntatge en els usuaris de l’estadi, el conseller d’Esports, Alain Cabanes, ha assegurat que les queixes provenen “d’una minoria”. Ha puntualitzat que es va traslladar a la federació tant les problemàtiques que podien sorgir, com diverses alternatives i que no han rebut cap resposta negativa. Per últim, les afectacions que pot tenir l’estadi posteriorment a l’Andorra Mountain Music, Cabanes ha afirmat que és possible que la gespa es pugui veure malmesa, “però és fàcil de recuperar”.

Comentaris

Trending