La Massana plantejarà l’any vinent privatitzar part del capital de Pal-Arinsal

Molné explica que l’entrada d’un soci extern al comú és clau per afrontar les inversions necessàries per mantenir l’atractiu de l’estació, entre les quals una connexió entre els dos dominis xifrada en uns 30 milions d’euros

Una de les instal·lacions de Pal-Arinsal.
Una de les instal·lacions de Pal-Arinsal.

Si res es torça, el comú de la Massana preveu impulsar l’any vinent el procés que ha de permetre l’entrada de capital privat a EMAP, la societat, actualment 100% pública, que gestiona les estacions de Pal i Arinsal. La cònsol major de la parròquia, Olga Molné, considera que el suport extern serà clau per poder realitzar les inversions que mantinguin les pistes en primera línia. Especialment, pensant en un projecte que es considera imprescindible: la futura unió de totes dues estacions, que tindria un cost estimat d’uns 30 milions d’euros.

La mandatària defensa que, després “d’un històric amb una situació econòmica complicada”, ara s’ha “revertit” i, per tant, “EMAP funciona per si sola” i, de fet, fins i tot “té benefici, encara que sigui poquet”. Al seu entendre, “podria seguir així” però amb un problema: “aquests guanys no són suficients per fer les grans infraestructures necessàries perquè segueixi sent atractiva pels turistes”.

Es treballa per presentar un pla amb les inversions a realitzar i, després, fer un concurs públic per seleccionar la millor oferta, tot i que el comú vol mantenir el control de la societat

I, entre aquestes, una de clau: la unió esquiable entre Pal i Arinsal. Actualment ja hi ha un giny que permet enllaçar, però “no acaba de ser l’ideal”. En canvi, “una connexió real aportaria molt”. Ara bé, es tracta d’un projecte que suposaria una notable inversió, ja que podria implicar construir almenys dos ginys i una nova pista, a banda d’assegurar la innivació artificial a tota la zona. Tot plegat, al voltant dels 30 milions d’euros. Una xifra que, per si sol, el comú, ara mateix únic accionista de la societat, no pot afrontar.

“Hem d’obrir al capital privat perquè aquesta persona o entitat pugui aportar els fons necessaris per fer aquestes inversions”, afirma Molné, ja que “no ens podem endeutar tant; no seria prudent”. Per tant, “sense pressa però sense pausa”, l’any vinent es vol tirar endavant tot el procés.

En primer lloc, explica la cònsol, “s’ha de fer un pla de negoci i d’infraestructures de l’estació” on quedi reflectit “tot el que es pretén fer perquè sigui interessant per al privat venir a invertir”. Es tracta de deixar clar que, amb tots aquests projectes, “l’estació tindrà més esquiadors” i, per tant, més beneficis, ja que, adverteix Molné, ningú “vindrà per 300.000 euros l’any”.

Es té clar, però, que no es tracta de desfer-se de tota la societat. Al contrari, “volem seguir mantenint el control de l’estació perquè és el motor de la nostra parròquia”. Això pot suposar mantenir la majoria d’accions però també tenir una part minoritària acordant que “tinguem el control en coses importants per a la Massana però permetre que en altres decideixi el privat”.

El pla suposa “fer un concurs públic” al qual “es presentarà qui vulgui”. Després, avança Molné, “valorarem les ofertes i la millor opció guanyarà”. Admet que, per ara, no tenen cap proposta ni que sigui de caràcter informal. “Ningú ens ha fet saber res perquè tot està molt embrionari”, apunta.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending