La Massana i el Comapedrosa reben la distinció de destinació turística i reserva Starlight

Acrediten un cel fosc i lliure de contaminació lumínica i serviran per potenciar les sortides d’observació astronòmica al parc natural

Comentaris

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, i la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela amb la distinció.
La cònsol major de la Massana, Olga Molné, i la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela amb la distinció. Mizar Xperience

El comú de la Massana ha rebut aquest dimarts la certificació internacional de destinació turística Starlight i el parc natural del Comapedrosa, la de reserva Starlight, que acrediten un cel fosc i sense contaminació lumínica. El lliurament ha anat a càrrec de la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela.

Uns auditors van avaluar al novembre la candidatura i van fer un informe positiu després de valorar el nivell astrofísic i astroturístic de la parròquia. Uns estudis que tal com ha explicat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, van permetre avaluar el cel de la parròquia i arribar a la següent conclusió: "a la Massana tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d'Europa." 

La cònsol ha explicat que el producte astroturístic de la Massana es promocionarà amb el nom d’Andorra Comapedrosa, per deixar oberta la possibilitat d’incorporar la resta del territori andorrà i perquè perquè “el cel més fosc i de més qualitat de tot el país el tenim al Parc Natural del Comapedrosa, que ha esdevingut reserva Starlight, un segell de prestigi internacional, que juntament amb el destinació Starlight ens situa dins el mapa del turisme astronòmic”. Molné ha remarcar els avantatges de l’astroturisme, un producte per a totes les edats i que es pot fer durant els 365 dies de l’any. A més, no comporta grans inversions,ja que l’observació dels estels no requereix grans infraestructures.

El turisme d’observació del cel nocturn ha experimentat una crescuda molt gran els últims mesos, i sembla que la tendència encara anirà a l’alça. Amb aquesta acreditació, la Massana inicia un procés per ser un dels referents de l’astroturisme a Europa.

El conseller de medi ambient, Sergi Gueimonde ha manifestat que tot i que la parròquia de la Massana compleix amb els paràmetres de qualitat del cel fosc, es continuarà treballant per ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient i amb la salut de les persones, ja que està demostrat que la il·luminació excessiva o incorrecta influeix a l’estat de salut dels éssers vius. Per això, un dels aspectes que van valorar els auditors és que la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida, que a la nit, de lluny, es veu amb un to grogós i que no es propaga al seu voltant. A més, també van considerar adient el tipus de fanals, que miren cap a terra sense escampar la llum cap a l’hemisferi superior.

Gueimonde ha afegit que es va decidir impulsar la certificació Starlight  després de comprovar el gran èxit de les sortides d’observació astronòmica que es van fer durant la Pitavola del Comapedrosa. Durant l'acte que ha tingut lloc al Coll de la Botella, s'ha presentat el vídeo promocional, que ja es podrà veure a Fitur 2023, a Madrid.

L’acte institucional, que ha comptat amb la presència de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell i el director de Productes i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres, s’ha tancat amb una sessió fotogràfica amb el fons estrellat del Coll de la Botella, un dels punts òptims per realitzar una observació d’estels i gaudir dels serveis del restaurant.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending