La Massana ajorna l'últim pagament del telefèric entre Pal i Arinsal davant la crisi del coronavirus

L’acord amb Doppplemayer trasllada al 2021 la quota de 386.000 euros i se suma a altres mesures com una reducció salarial “alineada” a la de Govern i Consell General i vals per fomentar la compra a la parròquia

Un instant d'una sessió de comú celebrada a la Massana.
Un instant d'una sessió de comú celebrada a la Massana. Comú de la Massana

El comú de la Massana ha aprovat tota una sèrie de mesures per fer front a la situació econòmica generada per la crisi del coronavirus. Entre elles, una reducció dels salaris dels càrrecs electes i de confiança que es fixarà seguint els criteris de la llei que s’ha d’aprovar dijous al Consell General. També hi ha altres accions, com el repartiment de vals per fomentar la compra a la parròquia. A més, s’ha arribat a un acord amb Doppelmayer per ajornar el darrer pagament, de 386.000 euros, de l’arrendament financer del telefèric Pal-Arinsal.

La sessió de comú ha servit per impulsar les mesures que, des del comú, es consideren necessàries per afrontar la conjuntura econòmica provocada per la Covid-19, tot recordant que ha afectat “famílies i persones que s’han quedat sense feina”. El paquet d’actuacions inclou la reducció fins al desembre dels salaris dels càrrecs electes i dels de confiança. Tot i això, no s’ha definit encara el percentatge. La cònsol major, Olga Molné, ha indicat que “s’alinearan” amb el que faci Govern -la llei s’aprova aquest dijous- i el Consell General.

Es repartiran vals entre els caps de casa per comprar a establiments de la parròquia, iniciativa dotada inicialment amb 50.000 euros

El text estableix que, pels membres de l’executiu, una retallada entre el 10 i el 20%, que acabarà de definir el mateix gabinet. El cap, Xavier Espot, ja va anunciar que, en el seu cas, seria el màxim estipulat pel projecte legislatiu. Pel que fa al parlament, la síndica general també es reduirà en un 20% la remuneració, mentre que pels presidents de grup serà del 15% i pels consellers generals, del 10%.

Reducció salarial a banda, el pla inclou altres mesures, com la creació de vals que es repartiran entre els caps de casa per fomentar la compra a la parròquia. En principi, la partida per aquesta iniciativa ascendeix a 50.000 euros, però és ampliable. També es permetrà doblar l’espai de les terrasses, es preveu el retorn de l’impost de radicació si se sol·licita o es promouran jubilacions anticipades entre el personal a més de no cobrir les vacants que es produeixin, entre altres.

A més, Molné ha explicat que des del març els membres del consell de comú han anat fent aportacions a un fons de solidaritat anticoronavirus. Ara, aquestes donacions també les podran fer els treballadors de la corporació, tal com havien demanat alguns dels empleats. El programa de mesures vol establir també una reducció de les subvencions a les entitats socials, esportives i culturals, garantint, però, que no es posa en perill el seu funcionament. La majoria també es marca el repte de rebaixar en un 10% el consum de béns corrents.

La corporació confia a poder assumir el dèficit per la retallada d'ingressos amb tresoreria i sense haver d'incrementar el deute

A banda, el comú ha tancat un acord a l’empresa Doppelmayer per retardar el darrer pagament del telefèric entre Pal i Arinsal. Aquest s’havia de fer el mes de maig i ascendeix a 385.587,39 euros i el pacte el trasllada a l’any vinent, amb la suma dels interessos corresponents. D’aquesta forma, s’actua “amb prudència” per “no tensar la situació del comú”. La mesura permet a la corporació tenir “més tresoreria i confort” davant una més que previsible baixada dels ingressos.

Tot i aquesta mesura, la majoria es mostra confiada a poder aconseguir que l’impacte de la crisi no afecti en excés les finances comunals. Així, pel que es desprèn de la liquidació de comptes del primer trimestre, sí que s’ha detectat una disminució d’ingressos però es preveu que es pugui assumir recorrent al romanent de tresoreria i sense necessitat d’incrementar l’endeutament.

Comentaris

Trending