Escaldes i Sant Julià alerten Govern dels perills de tirar pel dret amb les mesures urbanístiques

Canillo deixa clar que la majoria d’habitatges d’ús turístic són allí i en menor mesura a Encamp i el Pas de la Casa i, per tant, “s’ha de tenir en compte que únicament s’ubicaran aquests possibles futurs habitatges socials a les nostres parròquies, no a tot el país”

T

T. Solanelles / P. Candel

Comentaris

Rosa Gili i Josep Majoral en una roda de premsa posterior a una reunió de cònsols.
Rosa Gili i Josep Majoral en una roda de premsa posterior a una reunió de cònsols. ARXIU

Els comuns, en major o menor mesura, s’han vist sorpresos per l’anunci del cap de Govern en relació amb l’atorgament de llicències per a l’edificació i estan avaluant l’impacte del projecte de llei tramitat per extrema urgència. Els cònsols d’Escaldes i de Sant Julià, dels pocs que s’han manifestat, han advertit que les formes emprades pel Govern no són les millors possibles i han avisat de les conseqüències negatives que es poden donar si es tira pel dret sense analitzar l’impacte que es pot generar.

Rosa Gili i Josep Majoral s’han mostrat “sorpresos” per l’anunci de Xavier Espot. Cap dels dos no tenia ni el més mínim coneixement de les restriccions que es volen imposar a nivell d’atorgament de llicències. “Una cosa així, com a mínim valdria un comentari previ”, ha explicat la cònsol d’Escaldes. “Com a mínim s’hauria d’haver comentat perquè és una decisió que afecta directament els comuns”, remarca el mandatari comunal lauredià.

Espot, durant la seva intervenció al Debat d'Orientació Política.

Relacionat

Moratòria encoberta a la construcció: Govern haurà d’autoritzar tota nova llicència d’edificació

Gili ha advertit que massa sovint, prenent segons quines decisions, “donem per fet que van a arreglar algunes qüestions” però llavors n’espatllen d’altres. De fet, en aquest sentit, la cònsol major escaldenca ha lamentat que la immensa majoria de les decisions adoptades pel Govern en matèria d’habitatge i urbanisme fins ara, lluny de resoldre res, el que han fet és “amplificar altres problemes”. I d’aquí que hi hagi hagut el boom constructor que s’ha donat fins ara. Per tant, Gili és partidària d’una major reflexió perquè els efectes d’una construcció “són gairebé irreversibles”.

Majoral, que com Gili s’ha referit a la qüestió sense haver analitzat encara el text proposat i mostrant-se molt cautelosos un i altra, després d’assegurar que l’anunci d’Espot “em deixa molt sorprès”, ha sintetitzat la seva posició en tres elements: “Decepció amb les formes, compte amb les competències comunals i, això sí, la construcció s’ha de controlar. En això darrer sí que hi puc estar d’acord”.

CANILLO I ELS HUT

Juntament amb els cònsols de Sant Julià i Escaldes, i en el marc d’una sessió de consell de comú, també s’ha referit a la qüestió del dia el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que, en primer lloc, ha declinat parlar de moratòria. “El que entenem és que no és una moratòria, sinó que el Govern tindrà l’última paraula pel que fa a les llicències d’edificació. És bo i positiu qualsevol mesura per frenar el creixement, però s’ha de ser conscient que no ha de ser una cosa puntual, sinó que haurà de formar part d’una solució més general. A partir d’aquí, haurem de veure com es concreta tot.”

Vista general de la Massana.

Relacionat

Els nous edificis que se ‘saltin’ la moratòria hauran de ser de lloguer durant un mínim de 10 anys

Camp s’ha esplaiat després en les mesures sobre els habitatges d’ús turístic (HUT). “A nosaltres ens afecta de ple perquè dels 2.600 apartaments turístics que hi ha al país, 1.152 estan a Canillo, per tant, ens interessa saber bé com s’acabarà articulant. És una proposta molt concreta, que entenem que forma part d’aquesta solució per reduir el creixement de la construcció i tenir més habitatges socials. Però s’ha de tenir en compte que la majoria estan a Canillo i, en menor mesura, a Encamp i al Pas de la Casa. Per tant, s’ha de tenir en compte que únicament s’ubicaran aquests possibles futurs habitatges socials a les nostres parròquies, no a tot el país”.

Des del comú d’Encamp s’ha declinat valorar la qüestió, mentre que la Massana, Andorra la Vella i Ordino han demanat una mica més de temps per analitzar l’anunci fet per Espot, encara que almenys en el cas massanenc sí que es veia bé, en general, la frenada proposada.

Comentaris (3)

Trending