Escaldes preveu canvis urbanístics a la part alta de la parròquia des d’ara i fins l’estiu que ve

El comú presenta la segona edició del certamen musical i gastronòmic ‘Sabors d’Estiu’, que reuneix una trentena d’actuacions a l’aparcament que hi ha davant de l’església de Sant Pere Màrtir des d’aquest divendres i fins al 12 de setembre

Un moment de la presentació del 'Sabors d'Estiu'.
Un moment de la presentació del 'Sabors d'Estiu'. Toni Solanelles

El comú d’Escaldes-Engordany espera que l’estiu que ve siguin palpables els canvis que en matèria d’urbanisme té projectats fer a la part alta de la parròquia. Durant el que resta d’any espera adjudicar actuacions valorades en 1,5 milions d’euros. La intervenció inicial serà a la placeta del Madriu, on surt l’aigua terma, i s’engloba en el projecte Caldes, que sense voler-ho admetre del tot, sí que es reconeix des del comú que va més a poc a poc del previst per la complexitat de tot plegat i perquè “tenim el vici de fer les coses bé”.

La dinamització de la zona alta d’Escaldes-Engordany ve a tomb de la presentació, realitzada aquest matí, de la segona edició del certamen gastronòmic i musical ‘Sabors d’Estiu’, que s’estrena aquest divendres i s’allargarà fins al 12 de setembre. Hi haurà una trentena d’actuacions de diversa naturalesa i sempre -excepte en un cas- amb artistes o gastrònoms del país. El certamen es fa a l’aparcament horitzontal descobert que hi ha just davant de l’església de Sant Pere Màrtir, que s’adequa per a l’ocasió. Tot el muntatge, contractacions tècniques i artístiques incloses, suposa una inversió de 55.000 euros.

La cònsol major, Rosa Gili, el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, i la cap de servei de Cultura, Anna Garcia, han indicat la bona acollida de la primera edició del ‘Sabors d’Estiu’, amb més de 3.000 persones que hi van passar, com el gran inspirador per repetir l’experiència, millorant-ne alguns aspectes i consolidant actes que van néixer gairebé fruit de la improvisació com els vermuts, que ara es faran cada dissabte i cada diumenge a més a més del dia de Meritxell.

El certamen es fa a l’aparcament horitzontal descobert que hi ha just davant de l’església de Sant Pere Màrtir, que s’adequa per a l’ocasió. Tot el muntatge, contractacions tècniques i artístiques incloses, suposa una inversió de 55.000 euros

Gili ha emmarcat també la iniciativa en dos paràmetres concrets: “Fer pujar gent a la part alta de la parròquia” i, també, com a “mesura de reactivació econòmica, no només de la cultura sinó també de la gastronomia”. Closa, justament, ha insistit en aquest segon element: fer suport a un sector econòmic, el cultural, tant des del punt de vista tècnic com artístic, en un moment especialment complexe. El conseller s’ha mostrat convençut que si el certamen va funcionar l’any passat amb unes mesures relatives a la Covid més estrictes que enguany, aquest 2021 també anirà bé i millor encara. “És una ajuda efectiva a la cultura”, han remarcat els dirigents escaldencs.

Les accions culturals a la part alta formen part d’aquesta voluntat comunal de recuperar uns espais que dècades enrere havien estat motor de la parròquia i que en l’actualitat, des de fa anys, formen part d’una zona poc menys que abandonada. Gili ha assegurat que fins l’estiu que ve s’han de veure “canvis importants en aquella zona” tot i que ha preferit no calendaritzar les actuacions i ha assegurat que hi haurà intervencions durant tot el que resta d’aquest any i el 2022. I potser també algun romanent el 2023. “No volem que sigui una actuació puntual”, ha remarcat Gili per motivar perquè s’està anant probablement una mica més a poc a poc de l’anunciat al seu dia. Quan es comenci a intervenir, es vol que hi hagi una continuïtat.

Closa, que ha afirmat que el saldo d’obertura i tancaments d’activitats comercials no deixa veure una caiguda d’establiments a la zona malgrat que, ho ha reconegut també Gili, tampoc no es pugui veure un repunt -“no hem pogut plasmar” encara el que es vol, ha deixat clar la cònsol-, ha afirmat que no s’ha deixat mai de treballar però que s’està davant d’un projecte complexe i ambiciós. El projecte Caldes, que en certa forma engloba l’acció transformadora de la part alta de la parròquia, anirà per fases. I aquestes s’estan acabant de definir. Rosa Gili ha destacat les exposicions que s’han anat fent a l’antic ArtAlRoc i encara abans Centre d’Interpretació de l’Aigua i el Madriu, i ha ressaltat el fet que es facin mostres de “coses nostres, de la nostra gent”, el que facilita un flux de persones del país que s’atreveixen a anar fins un indret on habitualment no acudirien.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending