Escaldes finançarà la parcel·la al camí d’Ensuracana amb partides ‘obsoletes’

La minoria, tot i haver votat a favor de la compra, ha mostrat el seu malestar per la manca de comunicació i de debat al voltant d’aquesta adquisició

Instants previs a la sessió de consell de comú d'Escaldes.
Instants previs a la sessió de consell de comú d'Escaldes. Pilar Candel

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dijous l’adquisició d’una nova parcel·la al camí d’Ensuracana, a tocar de l’arxiu. Aquesta compra no es pagarà amb tresoreria, sinó que es faran servir partides que han quedat, en certa manera, obsoletes. És a dir, que tenien un objectiu, però que, finalment, no es destinaran per a allò que es van pressupostar. La minoria, per la seva banda i tot i haver votat a favor de l’adquisició, ha fet palès el seu malestar per la manca de comunicació i de debat al voltant d’aquest procés.

Per a la compra de la parcel·la, com va avançar l’Altaveu aquest dimecres, es destinaran 240.000 euros d’altres partides. Durant la roda de premsa posterior a la sessió de consell, però, l’oposició ha posat en dubte aquesta acció. Concretament, el fet que es treguin 30.000 euros del manteniment de l’escola bressol. “A nosaltres se’ns ha retret moltes vegades que no havíem destinat suficients recursos al manteniment d’edifici, i ara es fa aquest moviment que no és merescut per a l’escola”, ha assenyalat el conseller Jordi Vilanova.

Per la seva banda, però, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha explicat que les partides que es destinaran per a la parcel·la “no es faran servir més”. Concretament, es tracta de la que es va pressupostar per al manteniment de Caldea i, en el cas de l’escola bressol, perquè no es tracta d’una actuació urgent. La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que els 30.000 euros que es preveien era per a baixar la temperatura a l’estiu, “però els usuaris són bebès, i posar aire condicionat no és el més adient, en cap cas renunciem a fer alguna cosa, però ara es va cara l’hivern i no és prioritari”.

La parcel·la que vol comprar el comú.

Relacionat

Escaldes comprarà una parcel·la al camí d’Ensucarana pensant en ampliar l’arxiu històric

Així mateix, Vilanova ha posat en dubte el moment en què es fa aquesta compra, on hi ha una despesa important al comú en diferents accions. “Es podria haver arribat a un acord i fer-la efectiva més endavant”, ha assegurat. Per la seva banda, Gili ha respost que “quan s’arriba a un acord s’ha de dur a terme de seguida, perquè les situacions poden canviar i alguna de les parts pot canviar d’idea, així com els preus”.

Amb tot, la minoria s’ha mostrat molesta amb la majoria pel fet de no haver mantingut un debat sobre aquest projecte, que consideren “important”. Han tingut la documentació amb les 72 hores corresponents, però no s’ha tractat en cap comissió. Gili, per justificar aquesta actitud, ha assenyalat que actualment hi ha un ritme frenètic al comú, amb diferents projectes i, sobretot, amb la llei aprovada pel Govern, que els ha tingut molt ocupats amb diverses reunions.

Preocupació per la modificació del pla d’urbanisme

Paral·lelament al decret aprovat pel Govern i que es posarà en marxa aviat, Escaldes treballa amb la modificació del pla d’urbanisme (POUP). En aquest sentit, Gili ha assenyalat que alguns propietaris els han traslladat diversos neguits, i que s’han mantingut trobades amb ells per poder escoltar-los i tenir en compte com els afectaran els canvis. Els veïns tenen fins a aquest divendres per poder presentar al·legacions. “Estem a l’espera de veure el que rebrem, s’haurà d’estudiar si alguna és acceptable”, ha remarcat Gili. Tot i aquesta preocupació, la cònsol s’ha mostrat tranquil·la, “a les trobades s’ha vist que hi ha bona sintonia, i ens sembla bé que presentin les al·legacions que considerin oportunes”.

Així mateix, s’ha estat treballant amb el decret que va lligat a la llei d’urbanisme que ha aprovat el Govern, i el comú escaldenc es troba de ple immers en aquest procés. “Tenim un any, no sabrem si ho podrem fer abans o no”, ha remarcat Gili, “algunes de les dades les tenim els comuns, altres les té el Govern, i haurem de clarificar bé de què estem parlant”. Per exemple, la cònsol ha assenyalat que el fet de valorar si caldran més centres educatius caldrà saber la previsió que tingui el ministeri d’Educació. “Hi ha moltes qüestions que avui dia s’han d’acabar de clarificar i tot està intrínsecament lligat”, ha remarcat Gili.

Comentaris

Trending