Escaldes-Engordany impulsa el programa de formació laboral ‘Okupa’t’

Aquest projecte busca ajudar als joves d’entre 16 i 20 anys amb problemes per accedir a un treball

Casa comuna d'Escaldes-Engordany.
Casa comuna d'Escaldes-Engordany. Comú d'Escaldes-Engordany

El comú d’Escaldes-Engordany ha impulsat el programa de formació laboral Okupa’t, adreçat a joves d’entre 16 i 20 anys amb problemes per accedir a una feina per la falta de treball, formació o problemàtiques sociofamiliars o socioeducatives. Durant els mesos de juliol i agost s’ha posat en marxa una prova pilot que ha tingut uns resultats satisfactoris i, per tant, es mantindrà el projecte.

El programa consisteix en una estada de quatre setmanes i sis hores diàries, de dilluns a divendres. La primera setmana està destinada a la formació dels participants. Reben coneixements sobre inserció laboral, habilitats socials, manipulació d’aliments, primers auxilis i sobre la parròquia d’Escaldes, on treballaran. Després, s’integren en tres departaments del comú, i allà realitzen un treball de sis hores pel qual perceben una remuneració, fet que suposa un incentiu. Poden estar a Cultura i Promoció Turística, Gent Gran, Atenció Ciutadana, Medi Ambient i Manteniment.

Els destinataris són joves de la parròquia que no estudien ni treballen, o que si ho fan però necessiten una feina per motius econòmics, o que volen treballar. A l’hora de seleccionar els candidats i les candidates, es dóna prioritat als joves en ruptura escolar i sense cap ocupació. S’ha establerts que cada torn pot acollir un màxim de 12 adolescents.

Amb el programa es busca promoure habilitats socials i competències, així com treballar la seva autoestima, la integració social i valors com ara el respecte, i al mateix temps aproximar aquest col·lectiu al món de la feina i oferir-li eines perquè pugui cercar una ocupació o orientar-se en alguna formació. També es pretén que coneguin i respectin els espais públics, detectar situacions de risc, i acompanyar-los i orientar-los en el seu futur.

Els joves que participen en el programa Okupa’t arriben mitjançant diferents vies. Pot ser a través de l’educador de carrer, el Servei de Rehabilitació Comunitària per a adolescents, Justícia Juvenil, atenció primària o el Servei d’Ocupació. Des de la posada en marxa de la prova pilot, han participat un total de 16 usuaris.

Vuit d’ells ho van fer durant el mes de juliol, i els restants a l’agost. Un cop transcorregut aquest període inicial de dos mesos s’ha constatat el bon resultat, així com la necessitat de mantenir el programa. En aquest sentit, des del comú es posa en relleu que al país cal facilitar l’accés al mercat laboral de joves sense cap experiència, sense formació i amb mancances en diferents àmbits i que estan desvinculats del sistema educatiu i del mercat. Amb la prova pilot s’ha aconseguit que alguns dels joves hagin trobat una ajuda per orientar-se.

 

Comentaris (5)

Trending