Escaldes ampliarà la recollida porta a porta de residus a diverses zones de la parròquia

La prova pilot que s’està realitzant als Vilars ha tingut bons resultats durant els primers quatre mesos, fomentant la quantitat i la qualitat del reciclatge i la neteja dels carrers

Cèlia Vendrell i Isabel Rogé presentant els resultats de la prova pilot.
Cèlia Vendrell i Isabel Rogé presentant els resultats de la prova pilot. Pilar Candel

El passat 30 de gener Escaldes-Engordany engegava una prova pilot de recollida de residus a la zona dels Vilars. L’objectiu, a més de fomentar i facilitar el reciclatge, era eliminar els punts a la via pública i reduir les emissions de CO2 dels vehicles. Durant els primers quatre mesos de funcionament, segons la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, el resultat ha estat força positiu. Per aquest motiu, s’està treballant a ampliar i implementar aquest sistema a altres zones de la parròquia.

Tot i que encara queden dos mesos de prova, fins al 31 de juliol, és més que segur que el mecanisme de recollida porta a porta continuarà als Vilars i els carrers Étang Salé i Hortalets de Ribot a partir de l’1 d’agost. Vendrell ha assegurat que un cop assolits els objectius i els veïns s’han adaptat al canvi, tornar enrere “és complicat”. De fet, s’haurien de tornar a posar les campanes al carrer, que s’han tret totes, buscar nous emplaçaments i treure les casetes d’emergència. “Si els resultats no haguessin sigut positius tornaríem enrere, però ho han estat i ho mantindrem”, ha assenyalat Vendrell.

És més, la idea és anar més enllà i implementar aquest procediment a altres zones de la parròquia. Concretament, a diferents urbanitzacions que siguin més fàcils d’adaptar a tot aquest procés. Des del comú s’està treballant per concretar quines seran, així com la identificació dels edificis, presidents i caps de casa per tal de començar a concretar les zones. Amb tot, però, serà abans de final de mandat que s’ampliarà el sistema. L’objectiu a futur seria que tota la parròquia pogués tenir el seu propi mecanisme, adaptat a algunes zones com el centre, “on s’hauria de veure com es fa pels comerços i la restauració”, ha remarcat Vendrell.

Amb tot, i sense haver acabat del tot la prova, els resultats sembla que son bastant positius. En números, el comú va repartir bosses gratuïtes a 413 llargs, es van regalar 81 contenidors grocs i des dels edificis s’han comprat 74 contenidors de rebuig. En aquest sentit, Vendrell ha assenyalat que s’ha pogut comprovar, així, que molts no complien amb la normativa. A més, s’ha reforçat el departament amb un nou inspector que ha estat vigilant el funcionament de tot plegat. També s’han facilitat 413 claus magnètiques per a les casetes d’emergència, a les quals han accedit 62 llars, la majoria d’elles (39), una única vegada en tres mesos. Com a excepció, una llar ha acudit fins a deu vegades. Vendrell ha explicat que es tracta d’un dels quatre casos que es tenen identificats i als quals se’ls permet entrar més a sovint per “situacions personals especifiques”.

Cèlia Vendrell explicant el nou servei de recollida porta a porta.

Relacionat

Escaldes farà una prova pilot de recollida porta a porta de residus als Vilars

Seguint amb el recompte de xifres, s’ha realitzat un control i una caracterització dels residus que es recullen per part de l’empresa. La primera, a tall d’exemple, es va dur a terme abans de l’inici de la prova pilot, quan es realitzava la recollida d’envasos cada deu dies, i es va recollir 530 quilograms. Aquesta dada ha anat augmentant, fins a arribar al 14 de febrer als 350 quilograms recollits (s’ha passat a fer de cada deu dies a setmanalment), i el 18 d’abril 360 quilograms. Així mateix, els residus impropis s’han anat disminuint, passant d’un 25% abans de la prova fins a un 11,4%. Vendrell ha remarcat que “s’ha millorat en quantitat i en qualitat”.

S’han eliminat, a més, vuit punts verds que es tenien a la zona, deixant únicament la campana del vidre i la de l’oli vegetal. “Les voreres, en treure les campanes, han quedat més accessibles i netes”, ha assegurat Vendrell. Com a exemple s’ha posat la zona del Prat de Rogetó, com a “punt crític”. Es feia servir no únicament pels veïns de l’edifici, sinó per molts dels Vilars i, per tant, s’acumulaven força deixalles perquè els contenidors no tenien prou capacitat. A més a més, “no es reciclava gens”. D’altra banda, al carrer Teulades les campanes es trobaven en terreny privat i, actualment, s’ha situat una caseta d’emergència.

Per tant, els resultats son positius i la intenció és mantenir la mateixa freqüència de recollida un cop implantada definitivament la recollida porta a porta. Vendrell ha assenyalat que, evidentment, s’han tingut certes incidències i algunes queixes, “però res significatiu”. Quan s’han trobat amb aquestes situacions, “s’ha identificat la persona i s’ha reconduït”. Pel que fa a les sancions, durant la prova pilot no s’han aplicat, però s’espera que un cop sigui definitiu es comencin a realitzar igual que a la resta de la parròquia.

 

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending