Escaldes farà una prova pilot de recollida porta a porta de residus als Vilars

Començarà el 30 de gener i tindrà una durada de sis mesos, a cost zero per al comú i l’empresa, i únicament se centrarà en els envasos, paper i cartró i rebuig

Cèlia Vendrell explicant el nou servei de recollida porta a porta.
Cèlia Vendrell explicant el nou servei de recollida porta a porta.

El comú d’Escaldes-Engordany començarà, a partir del 30 de gener, una prova pilot de recollida porta a porta a la zona dels Vilars i carrers pròxims. Tindrà una durada de sis mesos, on es decidirà si es manté de forma definitiva. El cost, tant per a la corporació, com per a l’empresa, serà zero durant l’inici, gràcies a les modificacions que es faran, que ajudaran a compensar. La prova se centrarà en els envasos, paper i cartró i rebuig, que es passaran a buscar en dies alterns.

La prova pilot es realitzarà, concretament, a la carretera dels Vilars, el carrer Prat de Rogetó, el carrer Étang Salé i el d’Hortalets del Ribot. La consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, ha explicat que es passarà a buscar, en dies alterns, el rebuig, els envasos i el paper i cartró, que s’hauran de dipositar a la porta de casa amb els corresponents contenidors. Pel que fa al vidre i l’oli vegetal, es mantindran els diferents punts repartits per les zones. D’aquesta manera, el rebuig es recollirà dilluns, dijous i dissabte; el paper i el cartró, dimecres i els envasos, dimarts i divendres. Els horaris per poder dipositar les deixalles que corresponguin a la porta de casa serà de 20:00h a 22:00h, quan ja circularà el camió.

Per poder traslladar el correcte funcionament d’aquesta prova pilot s’han plantejat sis reunions amb els veïns de les zones, que començaran el 12 de desembre, per poder explicar-los tot. A més, s’habilitarà un servei d’atenció a l’usuari, per poder traslladar dubtes i que es puguin resoldre. D’altra banda, es disposarà d’una persona que es dedicarà a fer pedagogia i acudirà presencialment a aquelles llars que tinguin algun problema i que ho sol·liciti. El comú repartirà material per facilitar la distribució de les deixalles. Es donarà als edificis diferents bosses, grises i grogues, que s’hauran d’utilitzar en el contenidor que correspongui o, si únicament es compta amb el gris – que és obligatori – s’haurà de posar la bossa del color que correspongui al dia de recollida de residus. També es donarà un petit contenidor per a envasos de 40 litres.

A banda de la recollida porta a porta, que serà el servei principal per a gestionar els residus de la zona, s’habilitarà una caseta d’emergència. Tindrà la mateixa estètica que les que s’han repartit a tota la parròquia, però el funcionament serà diferent. Servirà, com bé diu el seu nom, per poder dipositar els residus fora del dia que correspon en cas de tenir algun problema justificat. Es tracta, segons Vendrell, d’un servei d’ús puntual. De fet, es controlarà l’accés dels veïns mitjançant una clau magnètica que únicament podran fer servir 20 vegades a l’any. En casos concrets, específics i justificats, es facilitarà que es pugui utilitzar més cops.

Aquesta prova pilot acull fins a 600 caps de casa i servirà per tractar de resoldre diversos problemes que s’han detectat a la zona. En primer lloc, la saturació dels contenidors del Prat de Rogetó, Hortalets de Ribot i Teulades. A més, aquestes instal·lacions suposaven, en alguns punts, una dificultat afegida al trànsit, sobretot per manca d’espai i haver d’envair la calçada. També, el fet d’eliminar els punts verds situats al carrer s’espera que ajudi a recuperar la salubritat de la zona. Però, el principal motiu és assolir un grau de reciclatge més elevat. Vendrell ha explicat que, durant el temps de recol·lecció d’informació s’ha acudit a diversos municipis catalans que fan servir mètodes diferents i on s’ha constatat que les persones tenen més facilitat per gestionar els residus de forma adequada.

El cost per al comú i per a l’empresa s’espera que sigui zero. El contracte s’ha mantingut, afegint una petita addenda, i es continuarà amb les mateixes rutes, tot i que menys freqüents. De fet, s’estalviarà la pujada i baixada a la zona de 52 camions a l’any. D’aquesta manera, es vol també contribuir a la reducció d’emissions de CO2, optimitzant els desplaçaments dels vehicles.

Etiquetes

Comentaris

Trending