Els comuns preveuen incrementar la inversió prop del 10% en el darrer any de mandat

Pel 2023, hi ha corporacions com Escaldes-Engordany, Sant Julià i Ordino que han augmentat de forma considerable la partida de despeses de capital, mentre que Encamp i Andorra la Vella són les úniques que la reduiran

Exterior del centre cultural i de congressos, una de les obres que han d'afrontar els comuns.
Exterior del centre cultural i de congressos, una de les obres que han d'afrontar els comuns. P.C.

Si es compleixen les previsions establertes als diferents pressupostos ja aprovats, els comuns durant aquest 2023 tornaran a incrementar de forma sensible la inversió que s’havia avançat per l’any passat. Així, entre les set corporacions hi ha establertes despeses de capital per valor de 56,63 milions d’euros. La xifra representa un salt de prop del 10% en comparació amb els comptes que es van validar per l’exercici finalitzat el passat 31 de desembre.

Les majories elegides en les comunals de desembre de 2019 afronten el seu darrer any de mandat. Per tant, arribar el moment de culminar projectes clau per a cadascuna d’elles. Per això, la inversió global que s’ha pressupostat creix en relació al 2022. Tot i això, no es tracta pas d’una evolució homogènia. Al contrari. Hi ha alguns comuns que la redueixen sensiblement mentre que altres la incrementen.

Dades a la mà, els pressupostos agregats de les set corporacions preveuen invertir al llarg d’aquest 2023 un total de 56,63 milions d’euros. Si es tira la mirada un any enrere, es pot veure com pel 2022 els comptes registraven unes despeses de capital totals de 51,52 milions. Per tant, entre un exercici i l’altre, la pujada seria del 9,9%.

Es tracta, però, d’una evolució que no és homogènia. Així, ho ha comuns que incrementen considerablement aquestes partides i, altres, que preveuen reduccions sensibles. Entre els primers hi ha Ordino i Sant Julià. Aquesta darrera corporació augmenta la inversió de 4,14 a 7,2 perquè ha d’afrontar la reconstrucció del centre cultural i de congressos. Per la seva banda, a Ordino el que enfila la dada és l’inici del projecte d’un nou aparcament vertical al costat de l’escola andorrana de segona ensenyança.

WhatsApp Image 2023 02 17 at 17.15.16

També és important l’augment d’inversió que s’ha pressupostat a Escaldes. La partida salta de 7,85 a 12,6 milions. L’equip de govern que encapçalen Rosa Gili i Quim Dolsa afronta projectes clau com l’aparcament davant l’Església, ja en marxa, o l’Espai Caldes.

En canvi, hi ha dos comuns que registren una davallada important. Encamp passa d’11,33 a 8,37 milions, tot i que cal tenir en compte que enguany han de culminar dos projectes de rellevància: l’ampliació del Complex Esportiu i el nou parc. En aquest cas, el descens és del 26%. Pel que fa a Andorra la Vella, que afronta la recta final de la reforma de la Rotonda invertirà 9,4 milions, pels 13 del 2022.

També creix la inversió a Canillo i a la Massana, tot i que en menor mesura. A la primera parròquia, de fet, les xifres són molt similars: 8,249 per 8,257, tot just un 0,09% més. A la Massana, la partida salta de 3,3 a 3,6 milions, un 9% més.

Comentaris (4)

Trending