El comú d'Escaldes destina 600.000 euros al programa d'ajuts a empreses i autònoms

El cònsol menor, Joaquím Dolsa destaca que el problema a l'hora d'elaborar l'ordinació ha estat la manca de dades i que el projecte permetrà tenir una radiografia de la situació empresarial

Comentaris

L'ordinació s'ha presentat aquest dimecres en roda de premsa
L'ordinació s'ha presentat aquest dimecres en roda de premsa Comú d'Escaldes-Engordany

El comú d'Escaldes-Engordany aprovarà aquest dijous un programa d’ajuts a empreses i autònoms de la parròquia per facilitar que puguin superar la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Hi destinarà, d'entrada, 600.000 euros i les subvencions es podran demanar a partir de la publicació de l'ordinació al BOPA.

El cònsol menor, Joaquím Dolsa ha subratllat que des del departament de Finances fa dies que es treballa en aquest projecte. "Hem dissenyat una taula de subvencions. La pandèmia està provocant molts problemes a les empreses. Hem tingut tancaments parcials o totals i un fort impacte sobre l'economia". Ha esmentat la dependència del turisme "en la crisi més important dels últims 100 o 150 anys"

El gran problema a l'hora de confeccionar l'ordinació ha estat la manca de dades, d'informació. "Aquesta primera tongada ens ajudarà molt a tenir informació Això ens permetrà tenir una radiografia de la situació econòmica. Les dades que tenim actualment són les de baixes i altes i darrerament hi ha hagut el doble d'obertures que de tancaments". L'objectiu del projecte es donar una resposta en forma d'ajudes. "Volem reactivar l'economia de la parròquia i evitar la pèrdua dels llocs de treball i el tancament d'empreses".

La responsable de finances, Bea Pintos ha detallat que s’estableixen bonificacions directes a fons perdut sobre el pagament de l’impost de radicació i el preu públic de terrasses, per afavorir bars i restaurants que han patit les restriccions més estrictes en la segona fase de la pandèmia. Per l’altre, es creen quatre programes de subvenció que han de servir per fomentar la reactivació econòmica” a la parròquia.

Una altra de les subvencions estarà destinada per a les empreses dedicades a la guarda d’infants menors de dotze anys, amb un màxim de 15.000 euros per cada negoci. Pintos ha remarcat que es pot arribar a aquesta quantitat però que s'ha demanat els balanços i una memòria justificativa. "S'estudiarà cas per cas", ha afegit.

Pel que fa a l’impost de radicació, l’ajuda serà del 100% del total del tribut i es podran beneficiar empreses i autònoms la xifra de negoci dels quals estigués per sota dels 450.000 euros el 2019 -en el cas d’activitats professionals o empresarials- o dels 900.000 per a activitats estrictament comercials. Una altra subvenció, és  perquè les empreses puguin invertir en noves tecnologies i actualització digital per afavorir la seva recuperació econòmica. No és ajuda limitada per comprar en empreses d'Escaldes-Engordany", ha explicat. També se'n posarà en marxa una vinculada a la contractació d’assessoraments per fer front a la crisi.

L'edifici del comú d'Escaldes-Engordany.

Relacionat

Escaldes tornarà la taxa de radicació a les empreses que hagin perdut el 35% del negoci per la Covid

El darrer dels ajuts es podrà destinar a programes de formació i reciclatge professional i Pintos ha deixat clar que han de ser cursets relacionat amb la professió. "Si hi ha el cas, per exemple, d'un lampista que vol fer un curs de fliosofia, li direm que no".  Totes les demandes d'ajudes passaran per la comissió de Finances. "Entenem que la feina d'un comú és estar al costat dels ciutadans".

D'altra banda, la cònsol major Rosa Gili ha indicat que el comú continuarà endavant endavant amb les mesures per ajudar les persones necessitades arran de la crisi provocada per la pandèmia. Ha reiterat que no hi ha cap conflicte de competències amb el Govern.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending