Escaldes tornarà la taxa de radicació a les empreses que hagin perdut el 35% del negoci per la Covid

El programa d’ajudes inclou també el retorn del preu públic de terrasses per a bars i restaurants i subvencions de fins a 2.000 euros per a implementar noves tecnologies o contractar assessoraments o formacions externes

L'edifici del comú d'Escaldes-Engordany.
L'edifici del comú d'Escaldes-Engordany.

El comú d’Escaldes-Engordany impulsarà un programa d’ajuts a empreses i autònoms de la parròquia per facilitar que puguin superar la crisi provocada pel coronavirus. Entre altres mesures es preveu el retorn de l’impost de radicació a les societats que hagin vist reduït en un 35% o més la seva xifra de negoci en comparació al 2019 o el retorn dels diners que restaurants i bars hagin pagat per tenir terrasses. També hi ha subvencions per a les guarderies privades, per a la implementació de noves tecnologies o per fer programes de formació i reciclatge professional.

L’ordinació que regula el pla de subvencions s’aprovarà en la sessió de comú prevista pel dijous i respon al fet que “les mesures implantades a nivell mundial per tal de protegir la salut i seguretat dels ciutadans han creat un gran impacte en les economies de les empreses i els autònoms, molts dels quals s’han vist obligats a suspendre la seva activitat, creant un evident greuge econòmic”. Per un costat, s’estableixen bonificacions directes a fons perdut sobre el pagament de l’impost de radicació i el preu públic de terrasses, per “afavorir bars i restaurants que han patit les restriccions més estrictes en la segona fase de la pandèmia”. Per l’altre, es creen quatre programes de subvenció que han de servir per “fomentar la reactivació econòmica” a la parròquia.

Un altre de les subvencions estarà destinada per a les empreses dedicades a la guarda d’infants menors de dotze anys, amb un màxim de 15.000 euros per cada negoci

Així, pel que fa a l’impost de radicació, l’ajuda serà “del 100% del total” del tribut i es podran beneficiar empreses i autònoms la xifra de negoci dels quals estigués per sota dels 450.000 euros el 2019 -en el cas d’activitats professionals o empresarials- o dels 900.000 per a activitats estrictament comercials. Per optar-hi, hauran d’haver patit una reducció igual o superior al 35% de la xifra de negoci en comparació a l’any passat i no tenir deutes pendents amb cap administració.

Una altra mesura fa referència al preu públic de les terrasses. El comú retornarà el que es va pagar per tot el 2020 a aquells que ho sol·licitin amb l’únic requisit de no ser deutor de cap administració.

A banda, es crearan quatre programes de subvencions. En el primer, les empreses que es dediquen a la guarda i cura d’infants menors de dotze anys podran optar a ajudes de fins a 15.000 euros “per tal que no hagin de cessar la seva activitat a raó de complir amb els requeriments sanitaris actuals d’aforament i mesures de seguretat”.

El segon vol ajudar que les empreses puguin invertir en noves tecnologies i actualització digital per afavorir la seva recuperació econòmica. Així, es vol “afavorir l’adquisició d’equipaments informàtics, eines informàtiques de gestió o programes, la creació d’un portal de reserves el desenvolupament d’eines per a la venda a distància i l’assessorament tecnològic”. L’import màxim dels ajuts serà de 2.000 euros i, com a límit, s’assumirà el 70% del total de la factura de compra del material.

El programa d’ajuts s’aprovarà dijous en sessió de comú i vol ajudar el teixit econòmic de la parròquia a afrontar la crisi provocada pel coronavirus

El tercer dels ajuts està vinculat a la contractació d’assessoraments per fer front a la crisi, com ara “economistes, comptables, advocats o fiscalistes” que els puguin oferir “una opinió experta sobre la casuística, situació i millores a emprendre”. Igual que amb el material econòmic, la subvenció pot ser com a màxim de 2.000 euros i el 70% del cost del suport extern contractat.

El darrer dels ajuts es podrà destinar a “programes de formació i reciclatge professional” i s’haurà de destinar a la “contractació de formacions presencials i/o a distància perquè els autònoms i les empreses puguin millorar la seva capacitat i especialitzar-se en el seu àmbit professional”. També seran d’un màxim de 2.000 euros o el 70% del cost de la factura que es presenti.

Comentaris

Trending