El comú d’Andorra la Vella aprova un pressupost per al 2023 de 50,6 milions d’euros

S’ha mantingut la quantitat del 2022, amb projectes d’important transformació de la parròquia, com el viaducte Doctor Vilanova que connecta amb la rotonda de Govern, però també un augment dels ajuts socials

Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella
Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dilluns, sense el suport de la minoria socialdemòcrata, el pressupost per a l’exercici del 2023, i serà de 50,6 milions d’euros. D’aquesta manera, s’ha mantingut pràcticament igual la quantia que es va preveure per al 2022, però hi ha hagut petites modificacions. En general, s’hi ha plasmat projectes que s’han qualificat per continuar amb la transformació de la parròquia, com l’arranjament del viaducte que connecta la rotonda de Govern amb la plaça Rebés. Així mateix, s’ha augmentat la dotació destinada a ajuts socials.

El pressupost per al 2023 ha variat poc pel que fa a quantia al que es va aprovar l’any passat. Aquests 50,6 milions que s’han previst, segons el cònsol menor, David Astrié, tenen l’objectiu de “continuar transformant Andorra la Vella en una parròquia pels ciutadans”. Així, hi ha tres projectes estrella que destaquen pel que fa a la resta. Principalment, l’ampliació a tres carrils al viaducte doctor Vilanova, “per millorar el trànsit” i la remodelació de la plaça del Poble i els entorns. Astrié també ha assenyalat que s’ha augmentat la dotació d’ajuts socials, malgrat que la quantia del 2022 no s’ha liquidat del tot, “s’ha considerat adient”.

En total, son nou els milions d’euros que es destinaran a inversions. Astrié ha remarcat que és una xifra que està sempre a la mitjana del que es destina, “aquest pressupost, a més, es tanca amb uns passius financers zero, això vol dir que no es gasta, que no es fa més despesa que la que s’ingressa”. Com ja s’ha destacat, un dels projectes més importants és l’arranjament del viaducte. Astrié ha confirmat que es tractarà d’un cost plurianual. D’aquesta manera, al pressupost del 2023 s’ha previst una partida de 500.000 euros, mentre que al 2024 s’inclourà un milió suplementari.

Astrié ha remarcat que, d’aquesta manera, es vol continuar amb “el compromís de transformació d’Andorra la Vella en una parròquia pels ciutadans”.

A més, entre els ingressos que es faran es preveu renovar al complet els jocs del Parc Central, que tindrà una partida de 200.000 euros. Una altra de les inversions importants que ha destacat Astrié fa referència a la digitalització i sectorització de la xarxa per tal d’evitar fuites i millorar l’eficiència. En aquest cas, es destinaran 400.000 euros per poder dur a terme les millores. També seran 340.000 euros els que es destinaran a l’increment de proteccions contra els blocs rocosos a la zona de la Gavernera, o 500.000 euros a l’avançament d’un nou tram de la xarxa separativa d’aigües a Santa Coloma. Astrié ha remarcat que, d’aquesta manera, es vol continuar amb “el compromís de transformació d’Andorra la Vella en una parròquia pels ciutadans”.

Així mateix, pel que fa als ajuts socials, un dels punts que més ha destacat Astrié i la cònsol major, Conxita Marsol, hi ha un augment dels ajuts socials, que passaran a ser 105.000 euros a 150.000. Astrié ha indicat que aquesta decisió s’ha pres malgrat que la partida d’aquest 2022 no s’ha exhaurit al complet, sinó que únicament s’han liquidat 70.000 euros. El motiu que s’ha indicat ha estat tenir una previsió “d’eventuals necessitats derivades de la conjuntura econòmica actual”.

Les taxes, tributs i preus públics pateixen un 4,5% d’increment

Malgrat aquest darrer punt, la minoria socialdemòcrata ha criticat amb força la pujada lineal del 4,5% de les taxes, tributs i preus públics, que no afectaran la targeta PK i els tiquets de rotació horària. Marsol ha assegurat que no es tracta d’un augment, sinó d’una “actualització per sota de l’IPC”. En aquest sentit, ha insistit en el fet que s’ha dut a terme tenint en compte la situació econòmica del país, “s’han d’actualitzar els preus, perquè no és bo quan queden desfasats”.

Amb tot, Carmona ha defensat que “és un increment, diguem les coses pel seu nom”. Des de la minoria s’ha assenyalat que tenint en compte la situació socioeconòmica “no és moment” de dur a terme aquestes actualitzacions, “que afecten la butxaca del ciutadà”. A més, ha assegurat que es tracta d’un moviment improvisat, “fa quinze dies vam mantenir una reunió i no se’ns va dir res, sinó que es va afirmar que no hi havia previsió de modificació”. Per la seva banda, remarquen que “el que voldríem és que s’hagués reduït aquest increment a tots aquells serveis que són exclusius o que afecten una petita part de la ciutadania”.

En la seva crítica general al pressupost, i precisament respecte a aquesta pujada i a l’augment de la previsió d’ingressos per sancions, Carmona ha afirmat que es tracta “d’un pressupost de mínims”. Així mateix, ha afirmat que aquestes accions s’han fet en recerca d’un equilibri pel fet de no voler tenir passius financers, “per no endeutar-se, doncs el que passa és que has d’incrementar els ingressos, són faves comptades”. Astrié, però, ha afirmat que “el pressupost és una eina i hi ha moltes palanques”, i que, en aquest cas, s’ha optat per actualitzar els preus públics, “si no es feia ara en uns anys s’haurien d’actualitzar perquè quedarien molt desfasats, és complicat per a qualsevol administració”.

Per últim, Carmona ha demanat pels reconduïts, “esperem i desitgem que el que tenim actualment a tresoreria serveixi per cobrir-los”. Tot i que no s’ha pogut assegurar quins seran, Astrié ha parlat de Prat de la Creu i la font a la plaça de la Rotonda. Amb tot, però, Carmona ha remarcat que s’entén que la fase dos del carrer Prat de la Creu no es durà a terme, “perquè no es reflecteix a cap lloc”. El cònsol menor ha insistit que “no els sabrem fins que no tanquem el 2022”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending