La col·locació de les bigues de la nova plaça del Madriu deixa fora de joc l’entrada nord d’Escaldes

El bus circular, els conductors del qual no van saber fins anit la incidència, ha vist alterat el seu recorregut, com les línies L2, L3 i L4, i en alguns moments el fet que no es pogués passar per l’avinguda Pont de la Tosca està generant incidències viàries

Els treballs de col·locació d’unes bigues de sustentació d’una part del projecte urbanístic Caldes, a la part alta d’Escaldes, en concret les que han de donar forma a la nova plaça del Madriu, ha mantingut tallat durant bona parti del dia l’accés a la parròquia per l’avinguda Pont de la Tosca, per la qual pràcticament i per seguretat, tampoc no hi han pogut passar vianants. La incidència, que no hauria estat advertida amb la deguda antel·lació, ha generat un notable impacte viari en certs moments.

Els treballs s’estan realitzant des de primeres hores del matí després que anit, escortats per, entre altres, dotacions de la policia, camions de gran tonatge accedissin al país per la frontera del riu Runer amb l’objectiu de traslladar les bigues de formigó necessàries per al projecte estrella de l’actual corporació escaldenca. La col·locació de dites travesseres, nou i de 40 tones cadascuna, necessita d’una grua immensa que s’ha col·locat al bell mig de l’avinguda, inhabilitant-la del tot per al trànsit.

Davant aquest fet es recomana, sempre que es pugui, agafar el túnel de les Dos Valires i que s'accedeixi a Escaldes-Engordany per Fiter i Rossell. Com s’ha dit, les bigues van arribar en uns camions, un tràiler articulat concretament, i es van començar a descarregar al punt de la mitjanit. Per descarregar-les, segons el comú, s’ha esperat la finalització de la Festa Major i s’ha mirat de fer treballs de nit per molestar al mínim possible.

WhatsApp Image 2023 07 27 at 12.13.27
Vehicles per la carretera de l'Obac aquest migdia.

També hi ha estacionats a la zona els camions que han traslladat fins a lloc les bigues esmentades. Des de Mobilitat no es tenia cap constància d’aquest tall -encara que sigui una via no estatal- i només s’estava al corrent que hi havia una ocupació de via, des d’anit, per l’arribada dels vehicles de gran tonatge. La publicitació de dita incidència ha estat més aviat escassa sinó fins i tot inexistent, tot i que el comú ho ha justificat mantenint que ha actuat com sempre.

De fet, tampoc no pot moure’s per la zona, òbviament, el bus circular. Els conductors d’aquest servei no van tenir coneixement de l’alteració que sofriria el trajecte fins anit més enllà de les 9. El servei s'ha vist molt notablement alterat. El circular puja per dins d'Escaldes, carrer Santa Anna i gira cap a Engordany, i ja recupera l'itinerari que fa normalment fins al Zara.

I les línies L2, L3, L4 passen totes per l’Obac, ja no passen avui per Escaldes. Giren al carrer de la Unió i i tiren cap a la rotonda del KM0. Tot el trànsit, que de fet sempre sol ser el més voluminós, ha de passar, per tant, per la carretera de l’Obac. Hi ha moments de certa càrrega excessiva de trànsit, sense, però, que es produeixin excessives retencions continuades.

Vers les 3 de la tarda, les bigues ja estaven degudament col·locades a lloc, però la màquina que s’ha hagut de portar per instal·lar-les requereix d’unes tres hores per desmuntar-les. Amb tot, s’està mirant d’agilitzar l’obertura al trànsit. I finalment s'ha pogut restablir la circulació abans de les 5 de la tarda quan inicialment es preveia fer-ho vers les 8 del vespre.

COMUNICACIÓ

Molts ciutadans han trobat a faltar una comunicació prèvia del comú. Certament, la corporació no ha procedit ni tan sols a apuntar l’existència dels treballs a través de les seves xarxes socials, tot i que això, asseguren des del comú, tampoc no hauria resolt la situació de circulació. Les fonts comunals consultades han assegurat que “s’ha procedit com en qualsevol tall d’una via pública, sobretot tenint en compte que aquest és un dels accessos a Escaldes-Engordany”.

Per aquest motiu “es van enviar els permisos al ministeri d’Interior, a Mobilitat i a Transport públic. Tots ells eren coneixedors que des de les 12 de la nit d’ahir fins a les 20 hores d’avui hi hauria aquest operatiu i que la via estaria totalment tallada. A més, la policia va acompanyar els tràilers des de la frontera espanyola fins al lloc de l’obra”, han indicat les fonts comunals, que hi han afegit que quant als veïns, “no s’han vist afectats pel tall. L’accés està garantit per als guals i tots els habitatges així com els hotels i comerços per la part de dalt o de baix de l’avinguda”.

Comentaris (4)

Trending