Col·laboració entre Escaldes i el Govern per rehabilitar els tres ponts històrics

Les obres començaran al mes de maig i tindran una durada de tres mesos, entre les dues institucions es destinarà un pressupost de 488.000 euros, que es repartirà de forma equitativa

La zona del Barri està 'capitanejada' pel pont de la Tosca.
La zona del Barri està 'capitanejada' pel pont de la Tosca. ARXIU

Els tres ponts històrics d’Escaldes-Engordany – el de la Tosca, d’Engordany i dels Escalls – es començaran a rehabilitar a partir del mes de maig. Aquesta actuació es durà a terme en col·laboració amb el Govern, amb el ministeri de Cultura, gràcies a un acord que s’ha signat entre les dues institucions. Les obres començaran al mes de maig i tindran una durada de tres mesos. El pressupost, que es dividirà en dues parts equitatives, serà de 488.000 euros en total.

El comú d’Escaldes ja havia previst la rehabilitació del Pont de la Tosca, d’Engordany i dels Escalls. Són tres infraestructures que són considerades béns d’interès culturals i que, tal com ha assenyalat la cònsol major, Rosa Gili, es troben en condicions millorables, especialment el dels Escalls. L’any passat es va començar al procediment amb la valoració de l’arquitecte francès, Pierre Cadot. Després d’aquest informe, s’ha comptat amb l’empresa, també francesa, ‘Société Gersoise de Restauration du Patrimoine’ per tal de dur a terme les obres, que es començaran al maig.

Per poder finançar aquesta actuació, el comú ha aprovat un suplement de crèdit, per tal de complementar la partida de 200.000 euros que ja s’havia vist al pressupost. Així, sumant 44.280 euros la corporació reunirà la meitat del cost de l’actuació que es durà a terme als ponts. La resta, fins als 488.560 euros del total dels treballs, serà aportació del Govern. Aquesta col·laboració s’ha acordat tenint en compte el caràcter de patrimoni cultural de les infraestructures.

Les obres d’aquesta rehabilitació tindran una durada de tres mesos, i s’espera que puguin estar finalitzades a l’agost. Gili ha explicat que el fet de tenir certs requisits ha sigut el principal motiu pel qual s’ha esperat fins ara per fer aquesta adjudicació. Concretament, que calia certa temperatura, així com que no fos un moment de crescuda del riu. Dins dels treballs s’inclou no únicament la millora de les infraestructures, sinó també el canvi de la il·luminació i la creació d’una zona d’enjardinament al voltant, “perquè estiguin rodejats de flors”. A més a més, es millorarà la seguretat, tenint en compte que algunes característiques d’aquests ponts no compleixen amb la normativa.

Des de la minoria s’ha donat el vistiplau a aquesta actuació. El conseller Miquel Aleix ha remarcat el fet que es tracta d’infraestructures històriques que, més enllà del fet que poden atreure turistes a la zona per tal de visitar-les, també preserven l’essència d’Escaldes, “que és una parròquia d’aigua”. A més a més, s’ha elogiat i s’ha destacat el fet que es pugui fer en comú amb el Govern. Des de l’oposició s’ha remarcat que la fórmula de treballar entre institucions és clau per poder dur a terme certes actuacions.

CAMPANYA ELECTORAL SÍ, PERÒ A FAVOR DE LA PARRÒQUIA

En aquest sentit s’ha pronunciat la cònsol major en ser consultada per l’Altaveu sobre l’oportunitat i el moment en el qual s’han anunciat dues col·laboracions amb el Govern. Divendres passat es va fer públic l’acord per dur a terme el projecte dels pisos socials a l’avinguda del Pessebre, i aquest dilluns, l’aportació de Cultura per als ponts històrics. En aquest sentit, Gili ha acceptat que “a ningú sorprendrà que quan s’està en període electoral, els governs prometen coses que abans no feien”. Malgrat això, “al comú ens ha semblat bé l’oportunitat que el Govern inverteixi en la parròquia”.

No se’ls escapa, per tant, que el temps i el moment són ideals per a Demòcrates. “Potser gràcies al fet que el comú no és del seu color polític han mostrat aquest interès”, ha indicat Gili, “som conscients que per a ells ha sigut important a nivell electoral, però per a nosaltres ho ha sigut per a la parròquia”. Per tant, des de la corporació, sigui moviment electoral o no, “estem contents”. Gili, però, ha puntualitzat que “no és cap acostament polític, son ells qui estan d’eleccions, no nosaltres”.

Comentaris (4)

Trending