Canillo aprova uns comptes molt elevats que la minoria considera “pocs realistes”

Des d’Objectiu Comú es considera que algunes partides d’ingressos s’han acabat fixant “pensant en el que hem de gastar” mentre que Camp defensa que “és el pressupost que tocava en aquest moment”

El debat entre els consellers de la minoria i els cònsols ha estat intens.
El debat entre els consellers de la minoria i els cònsols ha estat intens. G. P.

El comú de Canillo ja té pressupost. Els comptes per al 2022, amb un import total de 22,278 milions d’euros, tot un rècord per a la corporació, s’han aprovat, com ja es preveia, només amb els vots favorables de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) i després d’un altre tens debat amb la minoria d’Objectiu Comú. Els consellers d’aquest grup els consideren “poc realista”, sobretot en el capítol d’ingressos.

El pressupost suposa un considerable increment respecte al que va tenir el comú l’any 2021, de 14,4 milions. Un 55% més. I en gran part és per l’esforç pel Palau de Gel (amb una aportació de fins a 4,2), però també hi ha la decisió de comprar el terreny de l’escola bressol (1 milió per dues parcel·les).

Des de la minoria s’ha justificat el vot favorable tot esgrimint la sensació de “poc realisme”. En aquest sentit, la consellera d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, ha posat l’exemple del milió d’euros que es preveu ingressar quan es comenci a cobrar per l’accés als ponts tibetans i el mirador del Roc del Quer. “Sembla que els ingressos s’hagin posat en funció del que hem de gastar”, ha apuntat, tot indicant que “no sé si arribarem amb les xifres que posen”. També s’ha criticat algunes partides que s’han considerat massa elevades, com la destinada al servei del bus a demanda.

El rètol identificatiu del Palau de Gel.

Relacionat

Canillo aposta per un pressupost rècord per donar un impuls al Palau de Gel

Per la seva banda, el seu company Albert Torres ha posat en relleu el fet que no s’hagi volgut retallar en altres partides el que s’haurà de destinar al Palau de Gel. “Cert que cal aquesta gran inversió, però no s’ha mirat si es pot reduir d’alguna altra banda”, ha manifestat. En aquest sentit, ha apuntat que “jo a casa meva no ho faig així”.  

Des de la majoria, el cònsol Francesc Camp ha defensat els comptes. “Hem fet un pressupost realista a nivell d’ingressos”, ha afirmat. El mandatari ha volgut remarcar que “de pressupostar en sabem una mica, més dels que vostès ens volen atribuir” i que “sempre ho fem d’acord amb la situació i som prudents”. També ha apuntat que bona part dels increments de recaptació previstos, com ara amb les sancions de circulació, tenen a veure amb el fet que s’espera una recuperació de la normalitat un cop superada la pandèmia de la Covid-19. Al seu entendre, els números “s’adeqüen al context de rellançament de l’economia a la parròquia i al país” i, per tant, “és el pressupost que tocava fer en aquest moment”.

Dels prop de 22,3 milions d’euros de pressupost, 8,3 van a la partida d’inversió. Aquí, però, no es comptabilitza la partida pel Palau, de 4,2 milions, dels quals una gran part que també seran, ja dins la societat gestora de la instal·lació, despeses de capital. Entre altres actuacions, es preveu també diferents eixamplaments de carreteres de la parròquia, millores a la xarxa d’aigües o la reforma del centre d’atenció primària per fer front a l’increment de la població.

A banda, un milió es destinarà a la compra de dues parcel·les, una de les quals és on està situada l’escola bressol. Una de 563 metres quadrats; l’altra de 113 amb una casa edificada de 175. D’aquesta forma, es podrà mantenir la llar d’infants al seu espai actual. L’acord se signarà davant notari aquesta mateixa setmana, amb un primer pagament de 820.000 euros i un segon de 180.000 quan la família acabi de tancar uns temes vinculats a l’herència. La iniciativa ha comptat, en aquesta ocasió, amb el vot favorable d’Objectiu Comú. “Pensem que és una inversió interessant. És adient perquè s’incrementa el patrimoni i s’assegura un servei que es dona a la parròquia”, ha comentat Cabot.

Comentaris (2)

Trending