Canillo aposta per un pressupost rècord per donar un impuls al Palau de Gel

La majoria preveu aprovar uns comptes de fins a 22,2 milions, el més alt de la història del comú, dels quals quatre aniran per fer actuacions en les instal•lacions un cop tancat el lloguer del terreny per 25 anys

El rètol identificatiu del Palau de Gel.
El rètol identificatiu del Palau de Gel. Gabriel Pérez

Canillo aprovarà aquest dimecres un pressupost de 22,2 milions d’euros. Es tracta d’una xifra rècord per a la corporació. Els comptes suposen un considerable increment en comparació als aprovats per al 2021, marcats per la pandèmia. Un dels principals motius d’aquest augment cal trobar-lo en la voluntat, ara sí decidida, d’impulsar inversions importants en el Palau de Gel, un cop resolta la continuïtat del lloguer dels terrenys on s’ubica la instal·lació.

El ple del consell s’ha de reunir aquesta tarda per analitzar i aprovar amb els vots de la majoria el pressupost per al present exercici. Els comptes suposen un salt en quantitat important en comparació a ara fa un any. Arribaran als 22,2 milions d’euros, el que suposa una xifra rècord per a la corporació canillenca. La més elevada de la història. Cal remuntar-se a l’any 2008 per trobar la dada que es batrà ara: 17,9.

La previsió és un important increment dels ingressos gràcies a la reactivació del turisme de neu, que permetrà a Ensisa aportar beneficis, i al cobrament per l’accés al Roc del Quer i als ponts tibetans

Evidentment, l’increment en  comparació al pressupost del 2021 és considerable. Llavors, es van aprovar uns comptes de 13,9 milions. Per tant, hi ha un augment del 64% que, en gran part, té una explicació: Palau de Gel.

Cal recordar que l’any passat, després de mesos de negociacions moltes vegades no pas calmades, el comú va aconseguir tancar un nou contracte d’arrendament del terreny on està ubicada la instal·lació. A raó de 20.000 euros al mes, inicialment, la corporació disposarà de la parcel·la durant 25 anys més. I això permet impulsar un pla per potenciar la instal·lació i donar-li vida.

I aquest 2022 viurà un primer pas en aquest pla. Amb una partida pressupostària molt important. Hi ha fins a quatre milions d’euros previstos de cara a aquest objectiu. Justament, durant la sessió s’haurien de donar detalls de les actuacions concretes a tirar endavant. Entre elles, això sí, una aposta clara per un nou sistema energètic que permeti estalviar la despesa en aquest àmbit.

En l’àmbit de les inversions, també hi ha una altra partida important. Segons les fonts consultades, el comú preveu comprar el terreny que actualment alberga la llar d’infants del poble. El motiu? La propietat tenia clar que es volia desfer i això implicava que la corporació havia d’abandonar la instal·lació. Per tant, buscar un altre lloc per l’escola bressol... o comprar la parcel·la. I aquesta és, finalment, l’opció escollida, per un import que se situarà per sobre dels 900.000 euros.

La majoria confia tenir múscul suficient per apostar aquest salt pressupostari. Entre altres coses perquè es confia que els ingressos del comú milloraran de forma substancial en comparació als del 2021. Per un costat, cal tenir en compte que la normalització de l’activitat a les pistes s’ha de traslladar en bons resultats econòmics per a Ensisa. I, per tant, de retruc, en repartiment de beneficis per a la corporació.

Per l’altre, el 2022 serà l’any de posada en marxa d’un esperat projecte per part de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA): els ponts tibetans. A la vegada, també es va avançar la voluntat de cobrar als turistes que visitin el mirador del Roc del Quer. Entre una cosa i l’altra, es calcula que això suposarà al llarg de tot l’exercici uns ingressos que se situaran entorn del milió d’euros.

Comentaris (2)

Trending