Calvente s’imposa en el concurs d’escultura de la capital fent reflexionar sobre l’addicció al mòbil

L’obra ‘Mira’, que representa dos infants que utilitzen el telèfon, s’instal·larà la primavera de l’any que ve a prop de la zona de jocs del Parc Central amb la voluntat de ser “una crítica social al problema que tenim amb els adolescents”

Moment en què s'ha descobert la maqueta de l'escultura guanyadora.
Moment en què s'ha descobert la maqueta de l'escultura guanyadora. M. P.

El pintor i escultor Angel Calvente ha estat l’artista guanyador de la primera edició del premi d’escultura urbana d’Andorra la Vella amb l’obra ‘Mira’. Una escultura de dos infants asseguts de costat utilitzant el telèfon mòbil que vol ser alhora, un element de reflexió i de “crítica social” pels hàbits de comunicació que es tenen actualment i de la problemàtica de l’addicció dels joves a les noves tecnologies.

Explica Angel Calvente que l’origen de la peça que li ha valgut endur-se el premi del primer concurs d’escultura urbana del comú d’Andorra la Vella és un dibuix que havia fet fa anys, cap al 2017. Dos infants asseguts en mig d’un paisatge bucòlic però que “estaven connectats al mòbil i no al paisatge”. I aquest missatge, aquesta crítica social a la problemàtica d’adolescents i infants enganxats als mòbils, és la que vol transmetre amb ‘Mira’, que així es diu la peça perquè “ens diuen contínuament ‘mira’ per mostrar-nos alguna cosa fora de la naturalesa i de la conversa més humana”. Calvente aspira a arribar a la gent i que “siguem conscients del problema del canvi d’hàbits en la comunicació” i que els infants que la vegin “puguin tocar-la i entendre que és millor jugar amb joguines naturals que no pas amb el mòbil”.

I el concepte, però també la seva materialització, va convèncer al jurat format pels dos cònsols (David Astrié i Miquel Canturri), la consellera de la minoria Lídia Samarra, l’assessora d’art Carme Soler i la gestora cultural de la Fundació Vila Casas, Natàlia Chocarro. “Volem felicitar l’Angel per un projecte de tanta qualitat que convida a reflexionar”, ha destacat Astrié.

Calvente aspira a arribar a la gent i que “siguem conscients del problema del canvi d’hàbits en la comunicació”

En aquesta primera convocatòria s’hi van presentar fins a 8 propostes diferents, una resposta que satisfà la corporació i que considera que l’aposta s’ha rebut des del sector com “una excel·lent oportunitat de fer visibles les seves obres”.

Precisament, per donar una mica més d’anomenada al premi, el comú ha decidit rebatejar-lo com a premi d’escultura urbana Pilar Riberaygua. “Va ser una galerista, de les primeres que hi va haver a Andorra”, ha recordat Canturri, que considera que va ser la responsable d’aplicar “una sacsejada cultural al país”, portant molts artistes de renom internacional. Així, s’ha volgut tenir un record per una “activista del món de l’art”.

L'obra que es premiï servirà per alimentar la galeria a cel obert del Parc Central.

Relacionat

Vuit artistes concorren a la primera edició del Premi d’escultura urbana d’Andorra la Vella

Calvente s’emporta 6.000 euros de premi i el comú també n’aportarà uns 14.000 perquè l’escultura sigui una realitat. La voluntat és que la primavera del 2024 es pugui instal·lar al Parc Central, si pot ser a prop de la zona de jocs. “Vull que hi puguin i que hi juguin, però no que la pintin”, ha admès Calvente que sumarà una peça més a la desena que ja té escampades pels espais públics del país. Entre elles, l’homenatge a José Rizal que ja s’exposa al Parc Central.

L’escultura mesurarà 156 x 103,5 x 90 centímetres i estarà feta de pols de marbre, amb aspecte i textura que emulen el marbre de Macael, i resina. El color blanc de l’escultura vol simbolitzar “la puresa dels nens”.

Comentaris

Trending