La minoria reclama una anàlisi sobre les inversions d’Andorra la Vella

Gran part dels projectes que s’estan portant a terme actualment, com el Museu de la Bicicleta o el nou parc a Santa Coloma, estaran enllestits, aproximadament, a finals de juliol

Un moment de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella.
Un moment de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El comú d’Andorra la Vella ha presentat aquest dilluns la liquidació del pressupost corresponent al primer trimestre del 2022. Segons ha explicat el cònsol menor i conseller de finances, David Astrié, s’ha tancat amb un dèficit de 2 milions d’euros aproximadament. També ha fet apunt la consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona, que ha reclamat una anàlisi de tots els projectes previstos i no compromesos per tal de veure la prioritat, tenint en compte la situació econòmica global actual.

La capital tanca el pressupost del primer trimestre amb un dèficit de 2 milions d’euros. Astrié ha assenyalat que l’endeutament actual correspon al 48,9% permès, que són 22,9 milions. Pel que fa a Jovial, els tres primers mesos s’han tancat amb un superàvit de 16.000 euros. A finals del mes de març s’havia executat el 17,35% de les despeses i un 14,03% dels ingressos. A més, s’han incorporat romanents de crèdit de l’anterior exercici per valor d’11,3 milions d’euros, dels quals 347.559 corresponen a despesa corrent i 10,9 milions a despesa d’inversió.

Tot i que la minoria ha qualificat aquestes xifres “una foto de la situació actual” i ha votat a favor, ha fet alguns apunts. Concretament, Carmona ha reclamat que “vist la situació econòmica global, els preus de la construcció i l’energia, reiterem la nostra demanda de realitzar una anàlisi dels projectes previstos i no compromesos, per tal de prioritzar-los”. Ha assenyalat que, actualment, hi ha 10 milions que no estan compromesos, “per tant, és moment de fer-ho”. En aquest sentit, la consellera s’ha mostrat segura que aquestes decisions no serien del grat de tothom, però que és important “ser prou conscients i responsables, no vol dir austeritat en cap moment, sinó que hem de saber realment allò que és necessari”.

El que seria indispensable per a la minoria, en aquest cas, seria invertir en aquests projectes que van lligats a la millora de serveis, “que és el que realment ocupa a una corporació com és el comú, és a aquests a qui hem de dedicar el màxim import”. Els que haurien de quedar fora, per tant, serien tots aquells que s’hi destinen a embelliment de la parròquia, “actualment no són prioritaris”. Un exemple, podria ser la plaça de la Rotonda, tot i que en aquest cas sí que estaria ja compromès, “serà molt difícil tirar-ho enrere”. Però, amb els deu milions que es tenen actualment, “considerem que hi ha altres projectes que es podrien valorar, prioritzar les accions i ser proactius, escoltar el ciutadà i donar resposta a les necessitats”.

La cònsol major, Conxita Marsol, no s’ha mostrat gaire favorable a aquesta proposta. Tot i que durant la sessió de consell es donava a entendre que aquesta anàlisi ja s’estava portant a terme, i així semblava haver-ho reafirmat Astrié, Marsol ha assegurat que d’això, res de res. No es valorarà cap inversió, de moment. No ha tancat les portes rotundament, però ha afirmat que “estem d’acord que és moment per revisar i controlar, però no volem frenar totalment la maquinària”. Així, la cònsol s’ha mostrat confiada “amb el país, i amb l’evolució dels comerços, que cada dia se n’inscriuen molts de nous al comú, i cada vegada més”.

FINALS DE JULIOL, DATA FINAL DE PROJECTES

Andorra la Vella, però, té uns quants projectes en marxa que coincidirien tots en estar enllestits a finals de juliol, segons ha assegurat Marsol. En primer lloc, el Museu de la Bicicleta, que ja compta amb un cap d’àrea que farà la funció de director. En aquest aspecte, la cònsol ha explicat que en un mes es farà l’entrega de l’obra, i que caldrà estudiar com s’ha de procedir amb tot plegat. Aproximadament es podrà posar en funcionament al setembre.

També a finals de juliol estarà enllestit el nou parc de Santa Coloma. En aquest cas, Marsol ha assegurat que esperava haver pogut tenir-lo abans, però que ha estat impossible a causa dels materials i les dificultats que s’han tingut els darrers mesos. Tot i això, a finals del mes vinent podrà estar operatiu per tal que els nens i les nenes puguin gaudir-lo, com a mínim, el mes d’agost i el de setembre. Així mateix, i en aquesta mateixa zona, es posarà en marxa pròximament l’aparcament dissuasiu, “farem dos o tres mesos de prova a veure quantes persones sol·liciten aquest nou servei que oferirem”.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending