Andorra la Vella tanca el 2023 amb un superàvit de 4,177 milions

El comú aprovarà aquest dimecres la liquidació de comptes de l’anterior exercici, marcada per l’increment d’impostos directes després que es desbloquegessin projectes de construcció aturats el 2022 i per una inversió més elevada que la inicialment prevista

Edifici del comú d'Andorra la Vella.
Edifici del comú d'Andorra la Vella. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

Andorra la Vella va tancar el 2023 amb un superàvit de 4,177 milions d’euros. Així surt reflectit en la liquidació de comptes que el comú de la capital validarà aquest dimecres. En comparació amb el pressupost aprovat, es constata una millora important de l’ingressat en impostos directes, fet que permet compensar el fet que la inversió real executada també ha quedat per sobre del que s’estimava. En gran part, s’ha pogut cobrar quantitats pendents de projectes de construcció que havien quedat bloquejats durant el 2022.

Justament, les dades de la liquidació de l’any passat, clarament de números verds, contrastes amb les que es van aprovar per a l’exercici 2022. Llavors, es va tancar amb un dèficit important, de cinc milions. Des de la majoria que encapçalava David Astrié es va explicar que el motiu era que diferents projectes de construcció havien quedat bloquejats i, per tant, els impostos corresponents no es van cobrar. Es van liquidar ja avançat el 2023.

I per tant, entren en el tancament de comptes d’aquest exercici. I és un dels motius que expliquen el superàvit, que s’enfila fins als 4,177 milions, tal com s’ha de validar demà en sessió de comú. El volum d’ingressos va ascendir a 52,9 milions, quan la previsió inicial era de 50,6. I en gran part s’explica pel comportament dels impostos directes. Si la partida inicial dels comptes era de 16,27, es va acabar liquidant un total de 20,076. Per tant, molt per sobre del pressupostat però, també, considerablement millors que els 14,75 del 2022 (+36%). I, com s’ha dit, en aquest capítol és on entren aquests ingressos provinents de projectes constructius.

Pel que fa als impostos indirectes, es queden en 1,8 milions. Al pressupost, s’havia consignat una partida d’1,28. Per tant, s’ha millorat la xifra en un 41%, en gran part pel bon comportament de l’ITP.

Pel que fa a la resta de capítols d’ingressos, amb les taxes i altres se n’han cobrat 21,47, per sobre dels 20,6 previstos. La resta de partides han tancat amb xifres relativament similars a les que s’havien inclòs en els comptes. El mateix succeeix amb dos dels principals àmbits de les despeses: personal (18,39) i de funcionament (17,84).

En canvi, sí que s’ha disparat la inversió prevista. Es tanca el 2023 amb unes despeses de capital d’11,44 milions, quan l’estimació inicial era de 9,42. Per tant, ha quedat un 21% per sobre. En global, doncs, les despeses queden en 52,9 milions, quan el pressupost n’havia fixat 50,7. Malgrat ser superiors al que s’havia previst, com que els ingressos han pujat més, s’aconsegueix aquest resultat positiu.

Comentaris

Trending