L’allargament de concessió només permetrà Ensisa recuperar el 58% de les pèrdues de la Covid

Majoria i minoria canillenca s’enfronten per l’allargament durant 20 anys més de la cessió del terreny on FEDA ha construït la central de cogeneració, especialment per la reducció del cànon que paga la companyia energètica

Una imatge d'una de les pistes del Tarter.
Una imatge d'una de les pistes del Tarter. GRANDVALIRA

Canillo ha validat per unanimitat l’ampliació en 15 anys (fins al 2054) de la concessió a Ensisa del domini esquiable de la parròquia. La mesura té per objecte permetre la societat rescabalar-se de les pèrdues que va patir durant la pandèmia. Ara bé, s’admet que aquest temps extra no serà suficient, ja que el càlcul és que es recuperi només el 58% dels números vermells. La sessió de comú també ha validat, en aquest cas amb l’oposició de la minoria, l’allargament de la concessió del terreny on FEDA ha construït la central de cogeneració per permetre que la xarxa arribi a més zones.

Tal com havia avançat Altaveu, la proposta fa que Ensisa pugui seguir explotant les pistes de Canillo 15 anys més. La concessió acabava, fins ara, el 2039. Ara, ho farà el 2054. La demanda segueix el que establia la disposició addicional segona del pressupost del 2022 i ha estat validada per unanimitat. Durant la sessió, el cònsol major, Francesc Camp, ha explicat les xifres incloses en la petició.

Així, Ensisa assegura que la pandèmia -tant pel tancament abans d’hora de la temporada 2019-20 com pel fet que la 2020-21 gairebé no es va poder rebre esquiadors estrangers- va provocar a la societat unes pèrdues de 17,7 milions d’euros. Una xifra que, segons els informes presentats, requeriria més temps per recuperar-se.

Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter.

Relacionat

Canillo ampliarà 15 anys més la concessió del domini esquiable a Ensisa

La llei, però, establia que l’allargament havia de ser, com a màxim, del 20% de la durada de la concessió. I, en el cas de les pistes canillenques, aquesta era de 75 anys. Per tant, el límit quedava en 15. Al llarg d’aquest temps de gestió extra, segons Camp, es calcula que Ensisa només podrà recuperar 10,3 milions. Així doncs, només el 58% del que es va perdre per culpa de la crisi de la Covid-19.

La mesura ha comptat amb el suport de tot el consell de comú. Des de la minoria, Albert Torres ha posat en relleu que “Ensisa ha de poder recuperar el perdut; és bo per a la societat i per a la parròquia”. També s’ha mostrat esperançat que, al final d’aquest temps, “pugui recuperar més diners”.

MÉS ANYS A FEDA PER LA CENTRAL DE COGENERACIÓ

En canvi, sí que hi ha hagut divergència a l’hora de validar la modificació del conveni signat el 2012 per cedir a FEDA el terreny on es va construir la central de cogeneració. El comú vol que la xarxa s’ampliï a altres zones, com ara la part baixa del Tarter, Ransol o el casc antic de Soldeu. FEDA preveu que això suposi una inversió superior als cinc milions i va demanar més anys de concessió del terreny per poder amortitzar-la.

D’aquesta forma, el canvi allarga en 20 anys la cessió del terreny, que actualment acabava el 2042. A banda, modifica el cànon que paga FEDA. Passa del 5% al 3% i a 0% els anys ampliats. Justament, aquest punt és el que ha provocat l’oposició dels consellers d’Objectiu Comú. Torres ha denunciat que “la parròquia no guanya res, al contrari”. Fins i tot ha acusat la majoria de “submissió al Govern de DA i a FEDA”. Per això, han votat en contra.

El cònsol, Francesc Camp, ha defensat, en canvi, que el nou conveni no suposarà una disminució d’ingressos per a la corporació, ja que la davallada del cànon es compensarà amb l’entrada de nous clients que generaran més ingressos. “Hem de defensar els interessos dels ciutadans i com més hi hagi connectats a la xarxa de calor, millor, i també millor pel medi ambient. És un bon acord”, ha manifestat. També ha remarcat que “fa mesos que negociem” i, per tant, “si ens haguéssim sotmès, hauríem signat fa un any”.

Comentaris (7)

Trending