Canillo ampliarà 15 anys més la concessió del domini esquiable a Ensisa

La petició s’ha fet seguint la disposició del pressupost del 2022 per permetre les empreses rescabalar-se de les pèrdues patides durant la pandèmia i fa que la gestió s’allargui del 2039 al 2054

Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter.
Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter. Grandvalira

El comú de Canillo ha de validar aquest dijous la petició feta per Ensisa d’allargar la concessió del domini esquiable de la parròquia. La societat ha fet la petició emparant-se en la disposició inclosa en el pressupost del 2022 que havia de permetre recuperar l’equilibri financer després de les pèrdues patides durant la pandèmia. Així, la corporació acceptarà ampliar fins a 15 anys més el temps d’explotació de les pistes que, d’aquesta forma, arribarà al 2054.

L’anàlisi i posterior votació de la demanda és un dels punts de l’ordre del dia que s’ha de tractar aquest dijous al ple de comú. I, si no hi ha cap gran sorpresa, s’acabarà acceptant. I és que la llei del pressupost deixava clar que poc marge tenien les administracions públiques a qui es fes aquesta demanda.

Així, la disposició addicional segona del pressupost per a l’any passat establia que “en els contractes públics de concessió (...) vigents a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, la situació de fet creada per la pandèmia del SARS-CoV-2 i les mesures adoptades pels poders públics per a combatre-la, atorguen als titulars de les concessions el dret al restabliment de l’equilibri econòmic dels seus contractes públics de concessió mitjançant, segons sigui procedent en funció de les circumstàncies de cada cas, l’ampliació de la seva durada inicial fins a un màxim d’un 20 per 100 respecte a la mateixa”. I es posava en relleu que això afectar a les societats que durant la crisi sanitària han viscut “la impossibilitat o la dificultat de realitzar la prestació contractual formalitzada, amb la consegüent pèrdua d’ingressos i/o increment de despeses respecte al previst en cas d’haver-se dut a terme l’execució ordinària del contracte”.

Pistes de l'estació de Soldeu-El Tarter.

Relacionat

Les estacions obren el foc per demanar l’allargament de les concessions

Les estacions d’esquí, lògicament, es van veure molt afectades per la pandèmia. No només pel fet d’haver de tancar durant el confinament abans del final de la temporada d’hivern, sinó també perquè les limitacions de mobilitat dictades als països veïns van impedir l’arribada de turistes la temporada següent. El cop, no es pot negar, va ser forçar dur.

Per això, Ensisa va fer la petició. En el seu cas, la concessió inicial era de 75 anys. Per tant, el màxim que pot demanar és de 15. I aquesta és la sol·licitud feta davant del comú. Quan es validi, el punt de finalització de la gestió del domini esquiable passarà del 2039 al 2054.

Els altres dominis esquiables del país també ha fet la petició. En el cas d’EMAP, la Massana va ampliar-la 21 anys, fins al 2070. Pel que fa a Secnoa, va guanyar una dècada més d’explotació. La petició també l’ha fet Saetde, però el comú d’Encamp no ha pres encara cap decisió perquè també té sobre la taula la possibilitat de fer una nova concessió per 50 anys, proposta feta per la mateixa societat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending