Parlem dels casos citats pel FinCEN?

Comentaris

Intentaré fer, avui, un petit resum dels casos indicats en la nota inicial del FinCEN. En el ‘Notice’ s’hi indicava que a causa de les notícies que s'anaven succeint tenien raons per declarar BPA com a entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en blanqueig de capitals. I es feia referència a quatre casos que s’hi imposen nacionalitats serien veneçolans, xinesos, russos i mexicans (pel suposat càrtel de Sinaloa).

En el cas dels veneçolans s'ha de dir que la denúncia original amb sospites de blanqueig va ser engegada per la mateixa BPA i la mateixa Batllia, primer, i el Tribunal de Corts, després, són els que decideixen alliberar el capital bloquejat. Com era previsible, en el moment que varen ser desbloquejats, els diners varen volar d'Andorra. Crec que també és important mencionar que en cap moment aquests calerons varen entrar per la frontera en fardells, si no que, van ser transferits des d'altres entitats de reconeguda solvència internacional, de moltes d'elles en reconeixeríeu el nom sense cap dubte.

El cas dels xinesos (protagonitzat pel valencià Rafael Pallardó), el principal implicat ha reconegut que tot era evasió fiscal, cosa no delictiva al nostre país. (Hem de recordar que no fa pas gaire érem paradís fiscal, l’evasió fiscal estava tant a l'ordre del dia com les societats a Panamà o els tractes amb Libèria.) Cal mencionar, a més, que en una època o una altra, Pallardó ha arribat a treballar, sinó amb totes, amb quasi totes les entitats del país. També cal recordar que Gao Ping, en el cas que Pallardó treballés per a ell, posseeix un imperi de "tot a 100" o "tot a 1€" en territori espanyol. Quants de vosaltres heu encomanat coses per Internet, ho heu rebut per la Poste o Correus i no heu fet la declaració de l’IGI en rebre el producte? Doncs el mateix, però en plan bèstia.

En el cas del rus cal tenir present que segons el que hem pogut llegir aquest client de BPA era o havia estat membre del parlament rus, amb empreses privades que reporten un dividends elevats. Després de diversos informes només es va poder constatar evasió fiscal. I el seu gran delicte? Otorgar poders limitats? Us imagineu que pel fet d’haver estat conseller general d'Andorra automàticament passis a ser sospitós?

I el cas dels mexicans, de Sinaloa: em sembla que en aquesta ocasió tots encara estem caçant mosques. Ja que res no se’n sap.

Un altre dia parlarem de la retirada de la nota.

Comentaris

Trending