Parlarem de què vol dir patriotisme

Comentaris

per Lluís FERREIRA

Es pot dir que ha estat interessant l'entrevista al cap de Govern concedida al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA).

És cert que el senyor Jaume Bartumeu peca d'insinuar que juga en lligues diferents en referència al senyor Pere López. Però s’ha de reconèixer que com a mínim mai no ha acusat cap ciutadà de ser "mal andorrà". L'entrevista comença diferenciant què són indicis i què són proves. Donada la capacitat del nostre Govern pot ser que tingui la certesa que només eren indicis i en cap moment proves allò que es refereix al tema de coaccions als accionistes majoritaris de BPA. Ara bé, crec que qui ha de discernir entre proves i indicis és la Justícia i no pas el Govern.

Vostè, senyor Toni Martí, assegura que amb aquests indicis no podien fer pas res. No obstant, amb una nota administrativa d'Estats Units en què es feia referència a notícies publicades en mitjans de comunicació espanyols no vàreu tenir cap dubte que el Govern havia d’actuar. Havia de fer més. Així consta en el document publicat per l'Altaveu i que vàreu remetre a la fiscalia general amb còpia a l’INAF com a cap de Govern en funcions.

Crec que en el cas d’Orfund, per exemple, també hi ha indicis considerables per tal d'obrir una nova investigació. Però com he dit abans, això ho ha de decidir la Justícia i no pas jo.

Miri, tots estarem d’acord que calia la intervenció de l’INAF a l'entitat un cop publicada la nota del FinCEN. Ara, d'intervencions n’hi ha de molts tipus. I hi ha, també, moltes formes de fer les coses.

La primera intervenció per part de l'INAF, des del meu parer, era la correcta. Supervisar l'activitat de l'entitat per tal de preservar l'estabilitat de la mateixa i així vetllar pel capital tant dels clients com del mateix banc.

Ara bé, la consecució de les accions que es varen emprendre a continuació ja no són tan clares. ¿Us heu plantejat amb quin esperit es va crear la llei europea 2014/59/EU? Dubto molt que estigui pensada per liquidar un banc solvent.

Farem una mica d'història, ja que veig, senyor Martí, que rememorar el passat li agrada. Recordo que en la roda de premsa anunciant la nota va indicar que varen estar informats el dia abans. El 9 de març. Posteriorment, en sessió de Consell, va haver de reconèixer que va mentir a la població d'Andorra. ¿Qui és el mal andorrà?

¿I vostè parla de respecte al Consell General quan de forma reiterada li nega accés a la informació? ¿Nega l’accés a documentació que sol·licita la institució que ostenta la màxima representació del poble?

També recordo que mentre fins i tot l'ABA d'Estats Units presentava al·legacions al FinCEN, en conseller general demòcrata Carles Jordana Madero deia que allò que buscava el FinCEN eren delators i fins i tot insinuava que qui ho fes podria ser reclamat pels Estats Units per prestar declaració.

Senyor Martí, ja parlarem de què vol dir patriotisme.

 

Comentaris

Trending