Neu

La Filomena afluixa i dona pas als jocs, la neteja… i a partir de dilluns al sol

El coll d’Ordino es manté tancat a la circulació i calen equipaments en les zones més altes del Principat, especialment per anar cap a França per l’RN-22

Fent ninots de neu al Parc Central.
Fent ninots de neu al Parc Central. Toni Solanelles

Com es preveia, la borrasca Filomena s’haurà comportat al Principat com tantes i tantes d’altres precipitacions que reparteixen els gruixos de neu per tot el país però sense ser ni desorbitats ni generar una gran problemàtica. Malgrat que la nevada es pot reprendre en qualsevol moment fins a la matinada, no s’espera que Filomena, que ha tingut força incidència en diversos indrets de l’Estat espanyol i especialment a l’àrea de Madrid, faci gaire més la guitza per aquestes latituds, donant pas a nuvolades aquest diumenge i dilluns i dimarts, amb un canvi de pressions, a un parell de jornades, en principi, ben assolellades.

Cert que la borrasca que es va iniciar ahir al centre de la Península Ibèrica i que ha anat pujant, és la primera que emblanquina i més que això tot el país en el que portem d’hivern. Així, per exemple, per primera vegada en mesos espais tan cèntrics com el Parc Central a Andorra la Vella o el Prat del Roure a Escaldes s’han cobert de neu. I una vegada el temporal ha afluixat ha permès moltes famílies, aprofitant que el fred rigorós dels dies previs tampoc no ho era tant avui justament per la mateixa borrasca, sortir a passejar i a jugar amb la neu.

Tasques de treta de neu i neteja a la Massana.

Mentrestant, diversos serveis, tant estatals com comunals han hagut d’activar encara amb més força la neteja en vials i voravies. Arran de les precipitacions d’aquest dissabte s’ha hagut de tancar al trànsit la carretera del Coll d’Ordino, que fa uns quants dies que s’havia obert, i també són necessaris els equipaments en la zona més alta del país, i especialment per dirigir-se cap a França per l’RN-22. La fase groga, és a dir, l’alerta de precipitacions es mantenia a la cara nord del país, cap a on anirà traslladant-se, en tot cas, la nevada mentre aquesta pugui persistir.

Un home i els seus fills enmig de la nevada a Andorra la Vella.

Relacionat

La Filomena ‘obliga’ a tancar el coll d’Ordino i fa incrementar els gruixos de neu

D’entrada, Filomena ha estat una borrasca provinent del sud, el que ha fet que durant moltes hores les precipitacions fossin més destacades a les parròquies baixes del Principat, fins i tot, que no pas als cims més alts. No obstant, aquesta tendència hauria de revertir i les precipitacions, si continuen, ho faran fins ben entrada la matinada propera -més tard ja no es preveu- a les cotes més altes.

 

Comentaris

Trending