Neu

Canvia el tipus de lesions i la gravetat a causa de l’estat de la neu a pistes

Els centres mèdics asseguren que no han rebut un nombre més elevat de persones que s’han fet mal i que una de les principals causes és la irresponsabilitat dels esquiadors

El gel és el protagonista en moltes pistes.
El gel és el protagonista en moltes pistes.

Els centres mèdics que es troben a peu de pistes tenen un elevat volum de feina durant la temporada d’esquí, com és lògic. Però, sobretot, en els moments puntuals on s’aglutinen molts turistes que acudeixen per practicar l’esport. A més, aquest any s’ha sumat una qualitat de la neu que ha estat, en molts moments, millorable. Això ha fet que el tipus de lesions sigui diferent, així com la seva gravetat. Principalment, però, el motiu pel qual els esquiadors es fan mal continua sent el mateix: la imprudència.

El tipus de neu afecta el tipus de lesió. Així ho afirma el doctor Bernat Escoda, del centre mèdic del Pas de la Casa – Grau Roig. Quan la neu és més tova, que esmorteeix més la caiguda, el que es troben principalment són esquinços i similars. Aquest any, però, les contusions han estat contínues i cada dia. Per aquest motiu, hi ha hagut més ambulàncies i més esquiadors que han hagut de ser traslladats a l’hospital. “Al final s’autoregula, la gent va més amb compte, va més tranquil·la, es va adaptant”, explica Escoda.

El balanç del mes de desembre ha estat similar al dels darrers anys pel que fa al nombre de persones lesionades. “Sempre tenim pics de feina, i coincideixen amb aquells on hi ha més nombre de turistes”, indica Escoda. El que ha donat més problema ha estat, precisament, el tipus de lesió. Quan es tracta d’un esquinç, “l’arreglem, i aquells que s’han d’operar ja és tranquil·lament a casa seva”. Quan es tracta, però, d’un traumatisme cranial, “haurà d’estar en observació a l’hospital, haurem de fer un TAC per vigilar que no hi hagi hemorràgia”.

Assenyala, però, que el fet de no utilitzar elements de seguretat, com pugui ser un casc, també ajuda. La combinació de neu en mal estat i l’absència de casc no pot portar res bo. “La imprudència de la gent sol ser el factor més determinant, la majoria de les persones que ens arriben no anaven protegides de forma adequada”, apunta. En moltes ocasions, la seguretat que es té a l’hora de practicar l’esport té com a conseqüència que es confiïn.

Escoda indica que, en comparació amb l’any passat, s’han tingut tres dies puntuals on s’ha triplicat el nombre de persones que s’ha traslladat a l’hospital. “Però després s’ha compensat, hi ha moment on la percepció és aquesta, però globalment, les estadístiques ens diuen que no hem tingut més lesionats”, explica Escoda. Aquesta situació no es dóna únicament amb els turistes, sinó que els residents també els lesionen. “Quan és gent de fora tot és més caòtic, els residents venen més contínuament”, puntualitza.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending