Naturlandia posa en dansa el parc animal contra rellotge i el Govern n'autoritza la reobertura

Comentaris

  • El recinte tornarà a obrir portes aquest dissabte després que els tècnics de Medi Ambient encarregats de la supervisió han donat per bones les millores fetes
  • Molts dels dubtes que plantejava l'informe de Patrimoni Natural s'han solucionat amb certificats tècnics; el formigonament de certes parts del terra ha estat el més laboriós
  • Les incògnites sobre la continuïtat de la instal·lació perduren i, més enllà d'això, es dóna per fet que la direcció general de Naturlandia no perilla

Contra tot pronòstic i contra rellotge, Naturlandia torna a obrir aquest dissabte al públic el parc d’animals. Després de l’incident de fa deu dies que va començar amb la fugida d’un ós del seu tancat i va acabar amb una forta polèmica per l’abatiment posterior de l’animal, els diversos departaments governamentals dependents de Medi Ambient que havien de fer els controls respecte de les mesures exigides han donat el seu vistiplau a la reobertura. Aquest divendres els plantígrads ja han tornat al seu hàbitat ordinari en captivitat la Rabassa. Mentre han durat els treballs de reforçament de les instal·lacions han estat en un altre espai molt menys còmode.

L’estat dels animals era, segons fonts del parc, la principal preocupació dels cuidadors del recinte, que han treballat una pila d’hores per poder-ho tenir tot apunt. Aquest divendres, operaris del departament de boscos del comú de Sant Julià s’han afegit als treballs per poder-ho tenir tot apunt. La corporació laurediana està molt indignada pel tractament excessivament exigent i, fins i tot irrespectuós que considera haver rebut del Govern, i d’aquí, també, que s’hagi afanyat a posar ordre al parc. Tot i la reobertura de l’equipament la continuïtat del recinte és tota una incògnita.

Segons les fonts consultades, molts dels interrogants que plantejava Patrimoni Natural amb els seus informes s’han anat resolent al llarg de la setmana gràcies a certificats dels industrials que al seu dia van col·locar els materials o de certificacions tècniques. Així, per exemple, enginyers han garantit que les tanques que han de poder suportar una tona de pes, efectivament, les poden suportar. I altres especialistes han garantit que els circuits elèctrics i, per tant, les trampes de descàrrega previstes per espantar, si escau, els animals, també funcionen adequadament.


Els informes de Govern confirmen que els vigilants del parc animaler van comunicar un seguit de deficiències a mitjan 2015 sobre les quals la 'superioritat' va fer cas omís


S’han hagut de reparar algunes tanques i formigonar diverses zones per evitar que els óssos puguin gratar el terra i, com suposadament hauria passat en el cas del ‘Torb’, puguin acabar causant un forat per on poder-se escapolir. El formigonatge, per al qual s’ha necessitat el suport d’un helicòpter per poder traslladar els materials, seria, sense cap mena de dubte, una de les tasques més laborioses. També s’han reforçat els anclatges. Hi hauria petites qüestions de cablejat que falta acabar de solucionar però que no suposen cap perill i, en conseqüència, els especialistes de Medi Ambient que aquest divendres han acudit al parc no ho han vist com una anomalia insalvable per no autoritzar la reobertura del parc.

Les fonts consultades han confirmat que, com evidencien els informes elaborats arran de l’incident de dimecres de la setmana passada, des de mitjan del 2015 els responsables i vigilants del parc d’animals ja havien posat en coneixement de la direcció general de Naturlandia la necessitat de reparar determinades deficiències que havien anat apareixent en els mecanismes que permeten tenir cercats els animals. Com que les mancances no suposaven un perill imminent, la direcció general de l’ecoparc va prioritzar altres inversions i es van deixar passar les necessitats observades pels cuidadors.

Els consultats han lamentat que entre les dificultats econòmiques i les actituds d’altra índole que s’observen en la cúpula directiva de l’ecoparc -el director general, Enric Ordóñez, i la seva mà dreta i responsable de manteniment i compres, Roger Vázquez, que com a molt són a Sant Julià dos cops per setmana i la resta de dies dirigeixen les operacions des de Barcelona-, qualsevol actuació que s’hagi de dur a terme al recinte (més enllà de la promoció de marca o actes de màrqueting o de naturalesa comercial) es deixen pel moment que són “inevitables”. “Ja va passar amb el cas del Tobotronc”, han recordat les fonts fent referència, també, a un parell d’informes de la firma de control especialitzat TUV que malgrat posar de relleu deficiències que afectaven el giny es van deixar de banda.


El bestiar, i especialment els óssos, han viscut aquests dies enrarits amb aparent normalitat; això sí, els plantígrads han 'celebrat' aquest divendres poder tornar al tancat dissenyat per a ells


 Les fonts consultades han assegurat que ara per ara, la continuïtat d’Ordóñez no està en dubte per part de la direcció de Camprabassa, que és el mateix que dir que, pel moment, el cònsol major lauredià, Josep Vila, no preveu cap mesura dràstica en relació amb el director general de Naturlandia, com ja li han demanat des de membres de la seva majoria, integrants de l’oposició i, fins i tot, altres treballadors de l’ecoparc.

Quant a la investigació estricta dels fets ocorreguts el passat dia 14, no hi hauria especials avenços. S’està especialment a l’espera de què diu la policia en relació a la informació que li va trametre el cos de banders en relació a l’actuació dels cuidadors i vigilants d’ençà de la descoberta que l’ós, nascut ja al parc, de dos anys i poc més de 140 quilos de pes, havia aconseguit escapar del seu tancat fins que va acabar sent abatut de dos trets d’una arma de foc (un rifle particular del cuidador que va disparar).

Més enllà de l’ovella que l’ós va matar en la seva fugida, per ara no s’ha detectat cap altra víctima entre el bestiar que dóna vida al parc i tampoc s’ha observat, segons les fonts consultades properes als organismes que han dut el control governamental, cap comportament anormal o alteració ni de la resta d’animals del parc ni, encara menys, dels quatre ossos que segueixen al recinte, que aquest divendres han ‘celebrat’ degudament el fet de poder tornar a l’espai que va ser dissenyat per a ells.

Comentaris

Trending