Ordenament descarta, per ara, implementar el carnet de conduir per punts

El ministre defensa que amb el règim sancionador del nou Codi de circulació hi haurà “l’efecte dissuasiu que perseguim” davant els dubtes expressats des del Partit Socialdemòcrata

Un instant de la compereixença de Jordi Torres Falcó al Consell General.
Un instant de la compereixença de Jordi Torres Falcó al Consell General. DEMÒCRATES

Es va estudiar? Sí. S’aplicarà? Per ara, no. El carnet de conduir per punts, que ja existeix a la majoria de l’entorn europeu, no està en el futur immediat d’Andorra. Almenys, així ho ha explicat el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, davant la comissió d’Economia del Consell General, òrgan al qual ha presentat els principals detalls del nou Codi de circulació que properament entrarà a tràmit parlamentari. S’entén que l’actual sistema és suficient per controlar aquells conductors que infringeixen les normes.

Torres Falcó ha comparegut aquest dimecres davant l’òrgan legislatiu que tindrà la responsabilitat de introduir possibles canvis al text. Ha explicat, si fa no fa, el que ja va dir fa uns dies quan va presentat els principals detalls del projecte legislatiu que ha d’actualitzar la normativa actual, que data de l’any 1999: equiparació dels Vehicles de Mobilitat Personal, com ara patinets elèctrics, i bicicletes als cotxes, actualització de les sancions o adaptació a la nova realitat, com a punts essencials.

Els consellers socialdemòcrates han defensat que caldria plantejar la possibilitat d’un carnet per punts que seria més “dissuasiu”

Durant les preguntes dels consellers generals, però, s’ha posat sobre la taula –ho han fet els socialdemòcrates Quim Miró i Roger Padreny- la possibilitat d’instaurar a Andorra el carnet per punts. I Torres Falcó ha admès que és “un debat” que es va tenir a l’hora d’elaborar la nova normativa. Es va valorar i estudiar, però, finalment, “es va estimar que no era oportú fer la regulació en aquest sentit”.

El ministre ho ha justificat argumentant que “les infraccions estaran ben marcades i, si són greus o molt greus i si hi ha reincidència, ja es preveu la retirada del carnet”. S’entén, a més, que és una fórmula més adient en països amb “unes característiques diferents” i, en canvi, “nosaltres tenim una dimensió més reduïda”.

Des del PS, en canvi, s’ha insistit en que calia plantejar seriosament aquesta possibilitat. “És més dissuasiu”, ha assegurat Miró. Per a Torres, però, “la tipologia de sancions que hi ha al Codi ja té l’efecte dissuasiu que perseguiment i entenem que la gent prendrà consciència de la perillositat d’aquestes conductes”.

Durant la presentació, el ministre ha desgranat altres punts claus de la nova normativa. Entre ells, la regulació, en part per llei en part reglamentàriament dels coneguts com a VMP com ara patinets elèctrics, segways o similars. “Realment volem que tingui les mateixes consideracions que els vehicles de motor i siguin sancionats igual”, ha apuntat. Aquesta voluntat també és extensiva als ciclistes. “És bo per reduir la sinistralitat i per fer que les normes de circulació siguin respectades per tots els usuaris”, ha comentat. Per exemple, una plantejament és que per alguns d’aquests models caldrà tenir una assegurança, mínim a tercers.

Comentaris

Trending