Mobilitat confia a evitar un altre dia de caos viari, atribuït al tancament de la frontera francesa

L’Agència confia que els problemes d’aquest dimecres siguin similars tot just “a un dissabte fort d’hivern” mentre que Xavier Espot admet que potser cal obrir el meló sobre si cal mantenir l’activitat ordinària en dies de gran afluència turística

Comentaris

Els principals problemes d'aquest dimarts s'han concentrat a Sant Julià i a la sortida cap a Espanya.
Els principals problemes d'aquest dimarts s'han concentrat a Sant Julià i a la sortida cap a Espanya.

La jornada a la xarxa viària ha estat aquest dimarts molt més tranquil·la que dilluns. Era, tot s’ha de dir, complicat superar el col·lapse viscut. Des de Mobilitat i el Govern s’ha atribuït la situació al fet que durant bona part de la jornada estigués tancat l’accés des de França, fet que va concentrar el moviment de vehicles pel sud. De cara a dimecres, es preveu un dia fort però sense el caos viscut ahir. Una situació que ha fet que el màxim responsable de l’executiu admeti que, potser, cal una reflexió sobre com actuar en dates on s’hagi de tenir una gran activitat turística.

Des de l’Agència de Mobilitat s’ha volgut posar en relleu una dada: la del nombre de vehicles entrats al país tant aquest dilluns (9.600) com avui (9.500). Per tant, dues xifres gairebé idèntiques. Quin va ser, doncs, el problema? Per què es va col·lapsar gran part de la xarxa viària?

Fonts del departament han apuntat que cal buscar la resposta en el fet que, durant bona part del dia, la frontera amb França va estar tancada. “Un dia equiparable, absorbeix 3.000 cotxes”, indiquen. Aquests, doncs, van acabar venint pel sud. Normalment, expliquen, s’haurien quedat a la zona del Pas de la Casa i molts d’ells no haguessin arribat al centre. Allà es van sumar als 15.000 turismes estrangers que ja estaven al país. El resultat va ser, com ha definit Espot, la “tempesta perfecta”.

L'avinguda Tarragona d'Andorra la Vella plena a vessar.

Relacionat

Col·lapse absolut del trànsit al país i cues de sortida per la frontera espanyola

En canvi, aquest dimarts, amb la duana del Baladrà en funcionament, la situació ha estat ben diferent. “S’ha pogut dividir el trànsit”, indiquen des de Mobilitat. Que hi ha hagut problemes? Sí. Era inevitable en mig d’un pont amb aquesta afluència turística. Aquests s’han concentrat aquest vespre a la sortida del país en direcció a Espanya, amb retencions per travessar Sant Julià de Lòria i per arribar fins a la frontera del riu Runer. Res, però, comparable al viscut dilluns.

Recuperant les paraules d’Espot, “una tempesta perfecta”, provocada per la suma d’una intensa nevada prèvia que va fer que les carreteres no estiguessin en les millors condicions; un pont de la Puríssima amb l’arribada de molts visitants i turistes al Principat; un dia d’activitat ordinària al país; i la sortida pel Pas de la Casa tancada a causa del perill d’allaus. Més un transport públic amb un aforament limitat per la pandèmia. Per tant, ha apuntat que, malgrat les crítiques rebudes, “no podem precipitar-nos i adoptar decisions polítiques” per una situació que es dóna, ha dit, dos o tres cops l’any.

Retencions al vial de Sant Julià aquesta nit de dilluns.

Relacionat

Indignació turística pel caos al país

Espot ha desvinculat les situacions puntuals que es viuen, com les d’aquest dilluns, amb un problema més endèmic que viu el Principat en matèria de mobilitat. Sobre això, el cap de Govern ha explicat que s’hi ha estat treballant i s’hi treballa, i en relació amb els dies de més ocupació, de més complicacions pel fet que són diades festives als països de l’entorn, Espot ha convidat a fer “una reflexió sobre si hem de mantenir una activitat ordinària o trobar mecanismes a les empreses, a les escoles, a l’administració” per evitar afegir més complexitat a la xarxa viària quan s’és de sobres conegut que hi haurà una alta afluència a les carreteres per la incidència turística.

El màxim responsable governamental, que ha remarcat que cal desvincular una situació provocada per “un conjunt de factors que no estaven al nostre abast”, d’un “problema real i evident de mobilitat”, ha assegurat que tot el que estava a l’abast de l’administració, ja fos del Govern o dels comuns; de Protecció Civil, el COEX o la policia, per posar alguns exemples, va comportar-se adequadament. “No hi va haver cap cosa que no funcionés”, ha remarcat Espot, que no ha amagat, però, que es va viure “una situació bastant insostenible” que va generar, especialment als visitants, molta “incomoditat”.

Usuaris esperant a una parada que arribi un bus.

Relacionat

El caos a la xarxa viària també fa la vida impossible als usuaris del bus

I el dubte ara és què passarà aquest dimecres, dia de la Puríssima. Per a Mobilitat, hi ha un factor que ha de permetre que la jornada no sigui, en cap cas, tan complicada com la de dilluns. “Per nosaltres no és un dia feiner i això reduirà el trànsit intern; per tant, podrem prioritzar l’extern”, comenten des de l’Agència. Es confia també que la sortida d’aquells que han passat els darrers dies al Principat sigui esglaonada, en funció del seu destí. Es calcula que serà un dia similar a “un dissabte fort d’hivern”. Per això, la recomanació a l’hora d’agafar el cotxe per moure’s pel país és “informar-se abans de sortir”.

Comentaris (7)

Trending