Indignació turística pel caos al país

Les xarxes socials bullen per les denúncies de molts visitants indignats per l’atenció rebuda en serveis bàsics com la restauració i el transport públic i, especialment, les les hores d’espera retinguts en els vehicles

https://youtu.be/RCdT7qNN-m4

El Principat, amb pandèmia o sense, viu un problema estructural al qual hi ha de posar remei amb urgència. L’atenció al turista, en un país de turisme, deixa molt a desitjar. Cert que el temporal de neu -previst d’altra banda- hi ha tingut un paper molt destacat. Però la indignació turística pel caos que s’ha viscut aquest dilluns al país és alarmant. Les xarxes socials bullen per les denúncies de molts visitants indignats per l’atenció rebuda en serveis bàsics com la restauració i el transport públic i, especialment, les les hores d’espera retinguts en els vehicles.

Alguns dels visitants s’han passat més estona desplaçant-se per anar als llocs on pretenien, que no pas les hores que han pogut gaudir d’esbarjo. Pràcticament durant tot el dia, la xarxa viària del Principat ha estat un veritable col·lapse. Des d’abans de migdia han començat els problemes i, en un sentit o en l’altre, ja no hi han deixat de ser fins passades les 10 de la nit. De fet, encara Mobilitat preveu alguna cua de retenció per Sant Julià. Retencions a l’interior dels túnels, carrers secundaris embussats. I això que, més o menys, la neteja de les vies, ha funcionat raonablement bé.

L'avinguda Tarragona d'Andorra la Vella plena a vessar.

Relacionat

Col·lapse absolut del trànsit al país i cues de sortida per la frontera espanyola

No consta que hagi estat per deficients equipaments dels cotxes visitants que hi hagi hagut gaire encallaments viaris. La xarxa viària és la que és i no hi ha manera d’aconseguir una gestió més eficient en dies d’acumulació extra de vehicles. Menys encara si el temps fa la guitza. Benentès. Que el fet que nevi, en aquest país, no és pas una mala notícia. Però genera els inconvenients que genera. Hi ha hagut moments, però, que s’ha evidenciat que la gestió del carril reversible no és eficient. I que tampoc no es pot confiar en el transport públic.

De fet, els busos han estat font de molts problemes en diversos punts del país. Hi ha hagut seriosos enfrontaments entre viatgers, o entre potencials passatgers i conductors en diferents llocs. Especialment sensible hauria estat un cas a la Massana. Per un moment ha semblat que hi podia haver un altercat que, segons algunes fonts, almenys del tot no s’hauria arribat a produir. Però ha faltat poc.

WhatsApp Image 2021 12 06 at 13.16.50
Llargues cues en un establiment de restauració de l'avinguda Meritxell.

I si la gestió de tants visitants de cop ja era complexa en temps ‘normals’, fer-ho en un moment de complexitat extrema com el que obliga la pandèmia encara és pitjor. I això ha afectat directament el servei de molts establiments. Especialment en locals de restauració, on s’han format cues quilomètriques. N’hi ha hagut que s’han quedat sense provisions abans del que s’esperaven. D’altres que haurien ofert un servei deficient als clients. I encara els que han lamentat llargues esperes per, després, anar-se’n amb la cua entre cames. Encara bo que les estacions -tot i que amb aglomeracions excessives d’usuaris en alguns moments i en alguns punts- i el comerç han anat aguantant el xàfec.

Usuaris esperant a una parada que arribi un bus.

Relacionat

El caos a la xarxa viària també fa la vida impossible als usuaris del bus

Però les xarxes socials, amb centenars d’imatges i vídeos de tota mena, no deixen en gaire bona posició el Principat, que ha de fer un pensament en molts sentits. I mirar com pot ser més eficient en vers el turisme i, alhora, no oblidar que hi ha desenes de persones, que permeten engegar la maquinària estatal durant els 365 dies l’any que no poden veure alterada tant com avui el seu funcionament per situacions que eren de preveure des de feia dies. Setmanes fins i tot.

Comentaris (72)

Trending