El caos a la xarxa viària també fa la vida impossible als usuaris del bus

Denuncien llargues esperes, de fins a hores, en les parades i que, quan arribava un vehicle, ho feien ple al 70% i no podien pujar

Usuaris esperant a una parada que arribi un bus.
Usuaris esperant a una parada que arribi un bus.

El col·lapse que es viu aquest dilluns a la xarxa viària també està provocant molts maldecaps a aquells que no es mouen en cotxe sinó en transport públic. Són diversos els usuaris que s’han queixat dels problemes viscuts a l’hora de moure’s pel país en bus. Llargs temps d’espera a les parades o no tenir lloc quan arriben són algunes de les situacions que s’han viscut, afectant també els adolescents que volien tornar a casa després de la jornada escolar.

El Govern havia recomanat minimitzar els desplaçaments en vehicle privat. A l’hora de la veritat, però, sigui perquè el consell no s’ha seguit sigui perquè el nombre de cotxes estrangers era igualment elevat, la xarxa viària s’ha col·lapsat de mala forma. Els punts problemàtics han estat nombrosos, i no únicament al centre. Altres zones del país, com ara la general 2 entre Ransol i Canillo o fins i tot per Encamp també han registrat un volum important de trànsit.

Un usuari denuncia que ha sortit de les dotze del migdia de la Margineda i fins a un quart de quatre no ha pogut arribar a Ordino perquè agafar un vehicle a Andorra la Vella ha estat gairebé una missió impossible

I, de retruc, això ha afectat el servei de bus, que, al cap i a la fi, també transita per la mateixa xarxa. Resultat? Els vehicles acumulaven retards i són molts els usuaris que han hagut d’acumular paciència esperant a les parades. I el pitjor és que, en alguns casos, quan arribaven a la parada, estaven al límit de l’aforament màxim permès actualment, el 70%. Per tant, hi ha gent que ha hagut de continuar esperant. La indignació ha estat important.

“Hem estat esperant el bus 40 minuts perquè després ens diguin que no podem pujar”, lamentava una de les persones que s’han volgut posar en contacte amb Altaveu. En aquest sentit, denunciava que “des de Govern s’ha promogut l’ús del transport públic durant la Puríssima i, en canvi, no hi ha cap reforç”.

En el seu cas, l’experiència, com a mínim, colpeix. “A les dotze hem sortit de la Margineda. 30 minuts després, hem parat davant el comú d’Andorra la Vella perquè hem pensat que aniríem més ràpidament caminant. A les 14.30, després que passessin alguns L3 i L6 sense poder agafar-los, hem pogut agafar un altre al costat del E-Leclerc”, ha relatat. Fins a un quart de quatre de la tarda no han pogut baixar a Ordino.

Situació complicada ha estat també la que han viscut un grup d’estudiants de l’escola secundària d’Encamp que havien d’agafar l’L4 per anar cap a Canillo, Soldeu o el Pas de la Casa. A les dues de la tarda han arribat a la parada i, segons ha volgut explicar un dels pares a Altaveu, a tres quarts de quatre encara no havien pogut agafar-ne cap. “Han passat mínim 3 i no han parat”, ha apuntat. Això ha fet que algun dels progenitors hagi acabat optant per baixar-los a buscar.

WhatsApp Image 2021 12 06 at 14.45.03
Usuaris a l'interior d'un bus.

La situació sembla, però, tenir difícil solució. De fet, els problemes a la xarxa viària encara continuen. Els principals carrers de les parròquies centrals estan atapeïts de vehicles i, ara, també s’ha complicat la sortida del país en direcció a Espanya. La cua ja comença a la zona de la Portalada. Les retencions també persisteixen per travessar Canillo i la Massana en sentit baixada, així com des d’Encamp fins a Escaldes. En el marc de tot plegat, només una bona notícia: l’accés a França s’ha pogut reobrir.

De fet, en alguna parada, s’han arribat a viure moments de tensió. A la Massana, alguns dels usuaris que esperaven han reaccionat malament quan el conductor del bus no els ha deixat pujar. Alguns d’ells, segons testimonis presencials, haurien colpejat el vehicle i intentat forçar les portes. Finalment, l’autocar ha pogut sortir per continuar el trajecte.

DISCULPES DE COOPALSA

Des de la gestora del servei, Coopalsa, unió de la Cooperativa Interurbana i ALSA, s’ha volgut compartir un comunicat a les xarxes socials. En ell es recorda que la situació de la jornada és conseqüència, per un costat, de la nevada de la matinada i, per l’altra, de la coincidència amb el pont festiu a Espanya. “Us demanem disculpes si en algun cas -contra la nostra voluntat- no hem pogut complir amb els horaris previstos”, indiquen des de la concessionària.

En l’escrit s’aprofita per destacar la feina feta pels efectius del COEX per netejar la xarxa viària després del temporal de neu. “La situació hagués pogut ser encara més complexa si no fos per la seva ràpida actuació”, es destaca.

Fonts de Coopalsa també han volgut remarcar a Altaveu que aquest vespre es mantenen encara vehicles, encara que fora de l’horari habitual. Es fa per “no deixar ningú sense arribar al seu destí”. Així, s’ha allargat el servei a les línies cap a Arinsal, el Pas de la Casa i Ordino. “La prioritat és que tothom pugui tornar a casa, malgrat el col·lapse”, asseguren, a la vegada que apunten que posar més busos no seria la solució en una xarxa viària atapeïda de cotxes.

Comentaris (18)

Trending